Hrvatska IVO JOSIPOVIĆ

'Neugodno me iznenadila Swobodina izjava'

Malo me neugodno iznenadila izjava Swobode jer je želja sviju nas da Hrvatska što prije uđe u EU. Smatram da je realno i moguće ostvariti cilj Vlade o završetku pregovora do kraja lipnja ove godine, a ratifikacijski proces traje tijekom iduće godine kako bi 1. siječnja 2013. bili u EU. No sve ovisi o nama', rekao je predsjednik Ivo Josipović osvrćući se na izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku da bi u EU mogli i 2014. godine

Tijekom posjeta Međimurskoj županiji, Josipović je podsjetio da je Hrvatska dobila snažnu podršku na putu u EU, ne samo Njemačke gdje je nedavno bio, nego i drugih zemalja.

'Naravno, uz poruku da trebamo napraviti ono što je potrebno, odnosno ispuniti uvjete. Vrlo blizu smo toga i možemo s optimizmom gledati u budućnost. Još jednom pozivam Vladu da stisne gas do daske i da pokaže kako za pesimistične najave o odgodi našeg članstva nema osnove', rekao je predsjednik.

To što u Međimurju, kao i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gotovo da nema nijednog od nedavno najavljenih velikih investicijskih zahvata, za Josipovića nema veze s time što je tu na vrsti opozicija te očekuje da će se promijeniti, ali za to treba dati inicijativu i odgovarajući prijedlog. Upravo zbog toga, susreo se i s međimurskim gospodarstvenicima.

'Kriza je i u Međimurju uzela svoj danak. Neki su se snašli bolje, neki lošije. Ima podataka koji ohrabruju, kao što je izvozni višak. Nasuprot tome, nije dobro što je narasla nezaposlenost. Dosta je poduzeća u stečaju, posebice u tekstilnoj industriji. No ima i onih koji s dobrim projektima i optimisti su', istaknuo je Josipović.

Tijekom boravka u Čakovcu, Josipović je obišao tvrtku Tubla koja posluje u sastavu talijanske Calzedonije čijeg je osnivača i većinskog vlasnika Sandra Veronesija nedavno odlikovao zbog značajnih ulaganja u Hrvatskoj, odnosno otvaranja velikog broja radnih mjesta.

'Osim investiranja desetak milijuna eura i zapošljavanja, važno je i da su zaposlenici zadovoljni. Pitao sam ih brani li se osnivanje sindikata, na što su mi rekli da o tome nema govora. Jedino da tvrtka nije željela automatski od plaće odbijati članarinu', rekao je Josipović tijekom posjeta Međimurju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još