PREOSTAJE STEČAJ PEVECA

I Baotić ostao bez plaće

Josip Baotić daje ostavku

Josip Baotić daje ostavku

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Na novinarsko pitanje je li njemu isplaćena plaća, s obzirom da je radnici nisu dobili dva mjeseca, Baotić, koji je danas prestao upravljati Pevecom, rekao je: 'Nisam tu došao zbog plaće, nego kao konzultant, a moja će konzultantska tvrtka pričekati svoju naplatu kao i ostali'

'Prevelik jaz između očekivanja vlasnika, vjerovnika, banaka i sindikata doveo je do toga da je najizglednije rješenje slučaja Pevec stečaj s preustrojem', rekao je Josip Baotić u obraćanju novinarima povodom podnošenja neopozive ostavke na mjesto predsjednika Uprave Pevec grupe.

U svom oproštajnom govoru Baotić je kritizirao poteze Zdravka Peveca dovodeći u pitanje cjelokupan koncept njegovog poslovanja. 'Iako je otišao u Nadzorni odbor, Pevec se i dalje miješao u poslovanje. Jedno vrijeme sam to tolerirao, ali dalje više nisam mogao', rekao je Baotić. 'Pevec se stalno premišlja koliko toga se može spasiti, što dovodi do nepremostivog jaza između radnika, dobavljača i vlasnika', pojasnio je Baotić.

Na novinarsko pitanje je li njemu isplaćena plaća, s obzirom da je radnici nisu dobili dva mjeseca, Baotić je rekao: 'Nisam tu došao zbog plaće, nego kao konzultant, a moja će konzultantska tvrtka pričekati svoju naplatu kao i ostali.'

Prema njegovim riječima, nekoliko većih dobavljača iz reda HUP-a nije bilo sklono rješenju po kojem se Pevec trebao reformirati u dioničko društvo. Svoje su prohtjeve imali sindikat, vlasnici i banke.

Kao jedan od ključnih razloga propasti bjelovarskog trgovačkog diva, Baotić je naveo i činjenicu da tvrtka s gotovo 3.000 zaposlenih gotovo nije imala menadžere.

Baotić je najavio da bi i neki drugi trgovački centri mogli doći u sličnu situaciju zbog pogrešnog koncepta poslovanja. 'Trgovački lanci u Hrvatskoj posluju na račun svojih dobavljača, a to je nezdrava ekonomija 'made in Croatia'', zaključio je Baotić.

Podsjetimo, Baotić je preuzeo Pevec nakon neobičnih okolnosti u kojima je samo sedam dana nakon imenovanja odstupio Vladimir Šelebaj. Prije Šelebaja je sam vlasnik Zdravko Pevec obavljao dužnost predsjednika Uprave.

Sudbina Peveca sada je potpuno neizvjesna. Danas su, kazao je Baotić, radnici bili na razgovoru u Ministarstvu financija, a ranije su tražili pomoć i u Ministarstvu gospodarstva. Dućani zjape poluprazni, mnogima je isključena struja i nije plaćen najam, a radnici šalju očajne poruke preko medija i nadaju se da će Vlada RH pokazati interes za njihovu sudbinu. Najvjerojatniji scenarij je stečaj s preustrojem koji bi trebali pokrenuti sindikati i vjerovnici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi