PORTAL JAVNE NABAVE

HŽ kreće u borbu protiv korupcije

01.12.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Poslovodstvo HŽ-Infrastrukture predstavilo je na današnjoj konferenciji za novinare portal javne nabave na kojem će biti objavljivani detalji o javnim nabavama koje provodi to društvo u sastavu HŽ-Holdinga

HŽ-Infrastruktura tako je prvo javno poduzeće u Hrvatskoj koje će sve detalje o postupcima javne nabave objavljivati na vlastitim internetskim stranicama, istaknuo je predsjednik Uprave HŽ-Infrastrukture Branimir Jerneić

Objava tih podataka, naglasio je, u skladu je s antikorupcijskim programom za javna poduzeća koji je Vlada prihvatila prošli tjedan, a poslovodstvu HŽ-Infrastrukture omogućit će dobro upravljanje i prevenciju korupcije.

Na portalu će se objavljivati dokumenti o postupcima javnih nabava čija vrijednost prelazi 70 tisuća kuna, a od 1. veljače sljedeće godine u planu je objava svih javnih nabava HŽ-Infrastrukture, odnosno i onih čija je vrijednost manja od 70 tisuća kuna.

Predsjednik Uprave HŽ-Holdinga Zoran Popovac očekuje kako će danas predstavljeni portal biti potpuno operativan do 14. veljače 2010. godine.

Popovac je najavio da će i ostala društva Holdinga slijediti primjer HŽ-Infrastrukture i pokrenuti vlastite portale javne nabave do kraja travnja 2010. godine.

Branimir Jerneić kaže da će podaci na portalu javne nabave HŽ-Infrastrukture biti opširniji od onih koji se objavljuju u elektronskom oglasniku javne nabave

Tako će potencijalni dobavljači, ali i svi koje to zanima pregledom dokumenata imati cjelovit uvid u tijek, cijenu i trajanje nabave, kao i razloge odabira ili odbijanja pojedinih ponuditelja, a objavljivat će se i svi dokumenti potrebni za provedbu postupka, uključujući i zapisnike o otvaranju, pregledu i ocjeni ponuda, kao i ugovori koji se sklope s dobavljačima.

Prema podacima iznijetim na konferenciji, ukupna godišnja vrijednost javnih nabava svih društava HŽ-Holdinga je 650 milijuna kuna, od čega se između 300 i 350 milijuna kuna odnosi na HŽ-Infrastrukturu.

Sama HŽ-Infrastruktura godišnje provede približno 1.400 postupaka javne nabave, od čega 1.300 završi sklapanjem ugovora. Od toga je između 270 i 300 ugovora vrijednosti manje od 70 tisuća kuna, a 180 je postupaka žurne nabave.