projekt od 6,2 milijuna kuna

HŽ Infrastruktura potpisala ugovor o izradi dokumentacije za 'Lepoglavsku spojnicu'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2020 13:57
  • Objavljeno 10.02.2020 u 13:55
Željeznica - ilustracija

Željeznica - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

HŽ Infrastruktura je sa zajednicom ponuditelja potpisala ugovor za izradu studijske dokumentacije za projekt "Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica" vrijedan 6,2 milijuna kuna bez PDV-a, priopćili su iz HŽ Infrastrukture. Zajednicu ponuditelja čine tvrtke ŽPD, Granova, Institut IGH i Rijekaprojekt, a od spomenutih 6,2 milijuna kuna Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. sufinancira 85 posto sredstava.

Rok za izradu studijske dokumentacije je 13 mjeseci od dana sklapanja ugovora. Dokumentacija uključuje izradu studije povezivanja "Lepoglavskom spojnicom" unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske s idejnim rješenjima, studiju izvodljivosti te analizu troškova i koristi za odabrano idejno rješenje, stoji u priopćenju.

Studijska dokumentacija za projekt "Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica" analizirat će modernizaciju postojeće pruge na dionici Čakovec – Varaždin – Lepoglava te Krapina/Sveti Križ Začretje – Zabok duljine oko 54 kilometara (km) te gradnju novog spoja željezničke pruge Lepoglava – Krapina/Sveti Križ Začretje duljine oko 19 km. To je, inače, dio plana modernizacije i gradnje željezničke infrastrukture od Čakovca i Varaždina prema Zaboku i Zagrebu.

"Gradnja nove pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok, koja se proteže kroz Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, uklapa se u europske strategije prometnog razvoja koje favoriziraju željeznicu kao brz, učinkovit i ekološki prihvatljiv način prijevoza. Njezina izgradnja omogućit će povezivanje sjevera Hrvatske sa Zagrebom. Osim toga imat će i ključnu ulogu u integriranome putničkom prijevozu, čime će velikome broju građana u sjevernoj prometnoj podregiji omogućiti učestala i brža putovanja na posao i u školu. Pruga će podići i značaj teretnog prijevoza u tranzitu te će poboljšati konkurentnost gospodarstva sjeverne Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Dokumentacija koja će biti izrađena u sklopu ovog projekta podloga je za izradu eventualno potrebnih prijedloga izmjena i dopuna dokumenata prostornog uređenja, studije utjecaja na okoliš te daljnje projektne dokumentacije koja je preduvjet za buduću modernizaciju i izgradnju pruge, napominju iz HŽ Infrastrukture.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!