PONUDA ZA SURADNJU

Hypo banka nudi masovni oprost

04.11.2010 u 15:18

Bionic
Reading

Kako bi ubrzala rješenje skandala, nacionalizirana Hypo banka nudi svojim zaposlenicima program amnestije. Na smanjenu kaznu ili oprost mogu računati i bivši suradnici banke

Hypo banka odustaje od otpuštanja ili kaznenog gonjenja radnika koji priznaju nepravilne radnje. Osobe koje banci dragovoljno prepuste i dostave konkretne i vrijedne informacije za rješavanje skandala mogu računati da ih se neće prijaviti.

Oko 8.000 suradnika dobilo je putem elektronske pošte pismo u kojem se do 7. siječnja 2011. godine nudi 'ponuda za suradnju i amnestiju'. Ponudu je poslala uprava banke Hypo Alpe Adria u srijedu putem e-maila, i to na njemačkom i engleskom. E-mail je upućen na adrese 8.000 suradnika u Njemačkoj i u filijalama na području jugoistočne Europe.

Uprava i šef Hypo banke Gottwald Kranebitter ukazali su na primjer kako se sa sličnim problemima borio Siemens. Kranebitter je naglasio da  je Siemens vrlo dobar primjer uspješnog rješavanja problema iz prošlosti. Iz tvrtke Siemens su isticali kako je poduzeće uvođenjem odredbe o amnestiji skratilo proces rješavanja problema iz prošlosti.

Program amnestije za suradnike ne štiti ih od kaznenog gonjenja zbog teških kaznenih djela. Kranebitter je poručio kako banka ne može štititi svoje suradnike u prijevari, ali da su iskustva pokazala da pravosudni organi itekako uzimaju u obzir kajanje počinitelja.

Neovisni pravobranitelj već djeluje, a njegova zadaća je preispitati dojave suradnika. Nakon toga stručnjaci prosljeđuju upravi svoje prijedloge. 'Ne postoje daljnji dodatni kontakti između banke i suradnika. Nije predviđeno da se vrši pritisak ni na koga', jamči Kranebitter.

Hypo banka je u dopisu upućenom svojim suradnicima tražila informacije koje mogu pomoći, a to mogu biti samo dokumenti koji se mogu upotrijebiti i na sudu. U dopisu stoji i rečenica: 'Odlučno odbacujemo nestručne i neutemeljene optužbe.' Banka je dosad uključila pravosudne organe u 60 slučajeva, a u desetak slučajeva zatražila je plaćanje odštete.

Ponuda koju banka nudi svojim suradnicima glasi: 'Ako pojasnite svoju ulogu u svemu, nećemo vas dirati.' U Hypo banci naglašavaju i da se ne radi o programu denunciranja drugih.