EPIDEMIOLOŠKE MJERE

HUP traži preispitivanje odluke o obustavi rada trgovina odjećom i obućom u PGŽ

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2021 12:17
  • Objavljeno 16.04.2021 u 12:17
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

HUP-ova Udruga trgovine zatražila je u petak od nacionalnog i lokalnog stožera civilne zaštite da preispitaju odluku o obustavi rada trgovina odjećom i obućom u Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ), jer smatra da je ta odluka diskriminatorna i neispravno fokusirana na samo jednu vrstu trgovine

Udruga trgovine je reagirala na odluku o izmjenama odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije koja je objavljena 9. travnja i kojom je zabranjen rad trgovinama odjećom i obućom u trajanju od dva tjedna, uz obrazloženje da se većina kupaca uglavnom zadržava u dućanima odjećom i obućom zbog dugotrajnog isprobavanja.

Iz HUP-a ističu kako brojači posjeta pokazuju u zadnjim mjesecima značajan pad broja ulazaka kao i značajno smanjeno vrijeme boravka kupaca u prodajnom mjestu.

"Prodaja pokazuje snažan pad (do 40 posto u odnosu na prethodna razdoblja), a javno dostupni podaci (poput npr. Google mobility reporta) pokazuju pad posjećenosti i boravka u maloprodajnim mjestima (posebice za neprehrambenu trgovinu) i u trgovačkim centrima", navode iz HUP-a.

Podsjećaju i kako su mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) definirane na isti način za sve trgovce (ograničavanje broja kupaca, obveza nošenja maskica, dezinfekcija i dr.), a postoje i specifične mjere za trgovce odjećom i obućom (dezinficiranje kabina za isprobavanje odjeće, stavljanje isprobane odjeće van prodaje na određeni period i dr.).

Trgovci u cilju zaštite zaposlenika i kupaca provode donesene mjere i čine kupovinu sigurnom, ističu z HUP-a napominjući kako je "potpuno nejasno na temelju kojih podataka i kriterija se definira prijedlog odluke, prihvaća ista i obustavlja rad te zabranjuje prodaja samo ovog asortimana".

Nejasno je, ističu poslodavci, i kako se putem zabrane prodaje samo jednog asortimana smanjuje mobilnost kao i činjenica da ne postoje adekvatne mjere obeštećenja u djelatnosti koja ima visoke fiksne troškove i stotine milijuna kuna zaliha koje su sezonskog karaktera.

HUP je, kako navode, službeno zatražio preispitivanje "diskriminatorne odluke koja je neispravno fokusirana na samo jednu vrstu trgovine (asortimana) te omogućavanje rada trgovinama odjećom i obućom pod istim uvjetima kao i ostalim trgovinama, a ukidanje odluke se traži odmah i bez odgode".

HUP smatra da se u slučaju potrebe moglo reagirati i mjerama koje su daleko manje štetne i u konačnici nisu diskriminatorne.

U cilju dodatnih stručnih konzultacija prilikom donošenja odluka, HUP je predložio da se dodatno kontaktiraju poduzetnici članovi HUP-a, posebno oni okupljeni u Izvršnom odboru HUP-ovog regionalnog ureda Rijeka te Izvršnom odboru HUP- Udruge trgovine koji mogu ukazati na gospodarska kretanja i trendove iz svih djelatnosti, a koje su sve osjetile negativne posljedice tijekom pandemije na svoje poslovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!