PROBLEMATIČNI ZAKONI

HUP oštro protiv Linićevih rješenja, kreću i ustavne tužbe

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.07.2012 13:10
  • Objavljeno 13.07.2012 u 11:51
Dvadeseta obljetnica članstva Hrvatske u UN-u - Slavko Linić

Dvadeseta obljetnica članstva Hrvatske u UN-u - Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Iz HUP-a su izvijestili o današnjoj sjednici na kojoj je izražena 'duboka zabrinutost stanjem u hrvatskom gospodarstvu, ali i sve izraženijom antipoduzetničkom klimom u zemlji, koju dodatno pogoršavaju neka nova zakonska rješenja što su u svom korijenu s visokim antipoduzetničkim utjecajem'

Takvim su ocijenjeni i već usvojeni zakoni (Zakon o porezu na dohodak i Opći porezni zakon), ali i prijedlozi zakona koji su u postupku (Zakon o financijskom poslovanju i Zakon o minimalnim plaćama).

Vijeće članova HUP-a je odlučilo da se pokrene postupak ocjene sukladnosti odredbi Zakona o porezu na dohodak s Ustavom RH. Time je potvrđena već prethodno iznesena najava o utvrđivanju ustavnosti odredbe kojom je oporezovana zadržana dobit u posljednjih deset godina. Prema ocjeni sudionika rasprave, takvo je rješenje s retroaktivnom primjenom u Zakonu o porezu na dohodak ustavno neodrživo, ali je upitno i sa strane ekonomske logike zbog negativnog utjecaja na likvidnost poduzeća.

Uz tu odluku o pokretanju postupka ocjene ustavnosti odredbi Zakona o porezu na dohodak, Vijeće članova HUP-a odlučilo je pokrenuti neovisnu i stručnu analizu određenih odredbi Općeg poreznog zakona, kao i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, za koje poduzetnici smatraju da su neustavne i da potkopavaju temelje poduzetništva u našoj zemlji.

Vijeće članova HUP-a usprotivilo se i promjeni Zakona o minimalnoj plaći. Svako povećanje plaća u sadašnjim uvjetima imalo bi pogubne posljedice za sve radno intenzivne industrije s velikim udjelom rada u ukupnim troškovima. Upozoreno je da će Vlada takvim rješenjem potaknuti dalje smanjivanje zaposlenosti, a posebice u onim industrijama koje su najteže pogođene u ove četiri godine duboke ekonomske krize. Najveći će gubitnici, smatraju u HUP-u, biti upravo one industrije iz kojih je i najviše regrutirano onih 150.000 nezaposlenih iz realnog sektora.


'Upućuje se i poziv Vladi RH da kod donošenja svakog novog zakona utvrdi i procjene učinaka njegovih odredbi na poduzetništvo, odnosno na razinu zaposlenosti. Paušalno pristupanje ili popuštanje pritiscima nekih društvenih skupina može donijeti kratkoročni učinak na popularnost predlagatelja, ali istovremeno donosi i opasnost s trajnijim posljedicama na konkurentnost nacionalne ekonomije. Hrvatska udruga poslodavaca se zalaže za argumentiranu raspravu o svim zakonima i zakonskim rješenjima, kojima se na bilo koji način utječe na gospodarstvo, odnosno na našu konkurentnost. Nema prirodnijeg puta nego da o učincima pojedinih zakonskih rješenja na gospodarstvo predlagatelj zakona raspravi s poduzetnicima. Dosadašnja je politička i zakonodavna praksa, ne samo ove vlade i Sabora, kroz sistem pokušaja i pogrešaka iznimno neučinkovita, ali za nacionalnu ekonomiju i opasna. HUP će kao konstruktivan socijalni partner, ali i kao odgovorni društveni čimbenik, uvijek poticati argumentiranu raspravu o svim zakonima iz 'gospodarskog područja' i nuditi svoju pomoć u pripremi kvalitetnijih zakonskih rješenja kojim bi se unaprijedilo zakonodavni okvir za poslovanje u našoj zemlji, ali i poboljšala ukupna poslovna klima', stoji u priopćenju HUP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi