NEPRISTRANO SUĐENJE

HUB se oglasio nakon Udruge Franak: 'Ovo je neprimjeren pokušaj manipulacije i utjecaja na pravni sustav'

14.03.2023 u 15:58

Bionic
Reading

Nakon današnjeg priopćenja Udruge Franak, oglasila se Hrvatska udruga banaka (HUB), odakle tvrde da se 'objavom pojedinačnih sudskih odluka pokušava izvršiti utjecaj na pravni sustav, čime se ugrožava nepristrano suđenje utemeljeno na stručnosti i znanju te ustavna prava na pravično suđenje'

'Objavljena odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) govori isključivo o pravnom interesu potrošača za sudsku zaštitu i o dopustivosti suđenja. Dodatno, ukazali bismo da je ova pojedinačna odluka VSRH-a, prema navodima Udruge Franak, donesena više od mjesec dana prije sjednice Građanskog odjela tog suda na kojoj se odlučivalo o pravnom shvaćanju u predmetima vezanima za konvertirane CHF kredite, pa stoga pravno stajalište sudaca zauzeto u tom pojedinačnom postupku ne može imati opće pravne učinke na sve sporove o konvertiranim CHF kreditima.

Kao što je i sam Vrhovni sud istaknuo u obrazloženju odluke, o pitanju pravnog interesa je već sam Vrhovni sud odlučivao u predmetu broj Rev-2868/18 od 12. veljače 2019. te se ovakvom odlukom Vrhovnog suda nije ništa promijenilo u odnosu na prava potrošača. Ova odluka ni u jednom svom dijelu ne daje uputu nižestupanjskim sudovima o donošenju odluka u pojedinačnim postupcima povodom podnesenih tužbi, a osobito ne vezano na konvertirane kredite po Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju', navode iz HUB-a,

Kažu da stoga ocjenjuju da se radi o 'neprimjerenom pokušaju manipulacije javnošću i medijima koristeći ovu odluku kao prejudiciranje konačnih ishoda pojedinačnih sudskih postupaka osobito po konvertiranim kreditima, po kojima su se dodaci sklapali temeljem zakona i sa zakonom određenim učincima takve konverzije'.

Podsjećaju da je Vrhovni sud u jednom od ranije iznesenih stajališta zastupao shvaćanje kako je sklapanjem Sporazuma o konverziji osigurano otklanjanje nepoštenih ugovornih odredbi uz istovremeno održavanje valjanosti ugovora, a što je u skladu sa temeljnim načelima europske regulative.

'Hrvatska je jedina država koja je imala zakonsko rješenje s retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika CHF kredita sa korisnicima kredita s valutnom klauzulom u eurima. U konverziji su sve preplate po osnovi tečajnih razlika i preplaćenih kamata banke bile dužne uzeti u obzir te su sve preplate retroaktivno iskorištene za namirenje kredita u EUR.

Povrh toga, sklapanje Sporazuma o konverziji bilo je obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača. Time su bivši korisnici CHF kredita obeštećeni, a svako dodatno obeštećenje jedne kategorije dužnika bilo bi diskriminatorno i narušilo bi zakonom uspostavljenu postojeću ravnotežu što je u potpunoj suprotnosti europskog prava i načela zaštite potrošača', zaključuju iz HUB-a.