Zdenko Adrović

HUB odgovara Aleksiću: Prijedlog 'Zakona o ništetnosti' je potpuno neosnovan

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 30.08.2019 13:52
  • Objavljeno 30.08.2019 u 13:51
Zdenko Adrović

Zdenko Adrović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka reagirala je povodom današnje konferencije za medije udruge Franak i saborskog zastupnika Gorana Aleksića u ime stranke SNAGA, u vezi mišljenja Europske komisije o mogućnosti da Hrvatska zakonom propiše obeštećenje potrošača na temelju kolektivne presude u 'slučaju franak'.

'Još jednom ističemo, baš kao i u vezi prijedloga 'Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u CHF-u', kojega je nedavno predstavila građanska inicijativa Lex Franak, da su ovakvi prijedlozi u potpunosti neosnovani.

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, u izjavi za medije ističe:

'Vjerujemo da zakonodavna vlast neće usvojiti bilo kakva nova zakonska rješenja koja bi korisnike kredita u različitim valutama dovela u neravnopravan položaj. Još jednom podsjećamo da je Sabor Republike Hrvatske 2015. godine usvojio izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima je stvoren zakonski okvir za rješenje problema kredita u švicarskim francima. Banke u Hrvatskoj bile su jedine koje su snosile ukupnu štetu konverzije u ukupnom iznosu od milijardu eura. Također, taj je Zakon doveo korisnike kredita u CHF u isti ekonomski položaj s korisnicima kredita u euru. Svaka daljnja promjena ekonomskog položaja bivših dužnika s valutnom klauzulom u CHF-u, sve ostale korisnike kredita dovela bi u nepovoljniji položaj uključujući i korisnike kredita u kunama', rekao je Adrović te zaključio:

'Hrvatske banke poštuju načela zaštite potrošača, no ukazuju da se mora poštivati vladavina prava i time ostvariti pravna sigurnost poslovanja, ne samo banaka nego i cjelokupnog gospodarstva. Smatramo da su ovakve inicijative još samo jedan od očekivanih pritisaka interesnih skupina na zakonodavnu vlast i to u trenutku kad se očekuje odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske u odnosu na ništetnost valutne klauzule.“

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!