pravna bitka

HUB o presudi kojom je kredit u eurima proglašen ništetnim: 'Ne može se pretpostaviti da je to relevantno...'

  • Autor: N. S
  • Zadnja izmjena 31.10.2021 11:00
  • Objavljeno 31.10.2021 u 11:00
Zdenko Adrović, šef HUB-a

Zdenko Adrović, šef HUB-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HUB

„HUB nema mandat komentirati pojedinačne, a naročito nepravomoćne presude u kojima su stranke naše banke članice. Svaka sudska odluka ovisi o okolnostima u pojedinačnoj pravnoj stvari. Ispravnost utvrđenog činjeničnog stanja, kao i pravilna primjena procesnih pravila i materijalnog prava, bit će pravno relevantna isključivo i jedino za konkretne stranke u postupku”, odgovorili su Jutarnjem listu iz Hrvatske udruge banaka o prvoj presudi o ništetnosti kredita s valutnom klauzulom u euru.

Presuda je donijeta 27. listopada na temelju ništetne kamate jer se ona mijenjala jednostranom odlukom banke, a u ovom slučaju Zagrebačke banke.

U reakciji iz HUB-a za Jutarnji dalje navode kako „ispravnost i zakonitost konkretne prvostupanjske sudske odluke tek treba ispitati, pri čemu i u slučaju ako bi odluka stekla svojstvo pravomoćnosti ona ne mora biti od utjecaja na sudsku praksu niti se može osnovano pretpostavljati da bi bila relevantna za odluku u ijednoj drugoj pravnoj stvari.“

U pitanju je presuda suca Općinskog građanskog suda Marijana Glavaša koja bi mogla, kako ocjenjuje sugovornik Jutarnjeg lista, uzdrmati bankarski sektor.

Sud je stao na stranu tužitelja, korisnika kredita B. Š. koji je 2004. u Zagrebačkoj banci podigao nenamjenski kredit u kunskoj protuvrijednosti 15.200 eura na rok od sedam godina s kamatnom stopom od 9,5 posto godišnje. Ona je od 1. listopada 2007. do 1. srpnja 2009. povećana na 9,6 posto, odnosno 10,65 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!