dileme

HUB: Novi stav Vrhovnog suda oko zastare 'švicaraca' nije u skladu s primjenjivim pravom EU-a

31.01.2020 u 19:17

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka (HUB), povodom objavljenog pravnog shvaćanja Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH), u petak je istaknula da u ovom trenutku nije jasno u kojoj mjeri će takvo shvaćanje utjecati na postupanje sudova u sporovima vezanim uz CHF kredite te ocjenjuju i da ono nije u skladu s primjenjivim pravom EU-a te praksi Suda EU-a.

"Smatramo da se danas objavljenim pravnim shvaćanjem VSRH-a, donesenim u cilju ujednačavanja sudske prakse, uređuje općenito postupanje u slučajevima utvrđenja ništetnosti ugovora u cijelosti i posljedica koje iz toga proizlaze. HUB nema saznanja o konkretnim okolnostima formiranja ovakvog pravnog shvaćanja. Međutim, kad se govori o mogućem utjecaju takvog shvaćanja na problematiku kredita u CHF, važno je reći da prema postojećoj sudskoj praksi, pa tako i onoj Vrhovnog suda, krediti u CHF nisu proglašavani ništetnima u cijelosti. Iz tog razloga u ovom trenutku nije jasno u kojoj mjeri će ovakvo shvaćanje utjecati na postupanje sudova u sporovima vezanim uz CHF kredite", kaže se u današnjem priopćenju HUB-a, uz napomenu da iznose stajalište u ime dijela banaka.

Naglašavaju i da taj novi stav Vrhovnog suda nije u skladu s primjenjivim pravom EU-a te praksi Suda EU-a. Navode da su Europska komisija i Sud EU u više navrata potvrdili kako zaštita potrošača ne smije ići do te mjere da se pod krinkom te zaštite tolerira pasivnost potrošača te da zaštita potrošača ne zahtijeva ukidanje nacionalnih pravila o pravomoćnosti i razumnim rokovima, uključujući rokove zastare.

"Dokidanje instituta zastare koje se u naš pravni poredak uvodi ovim novim stavom VSRH-a u stvari vodi suprotnom – po cijenu narušavanja pravne sigurnosti, potrošačima omogućuje da i nakon dugogodišnje pasivnosti ipak ostvare pravo na restituciju ukoliko se restitucija bazira na ništetnom ugovoru", zaključuju u svom priopćenju.

Vrhovni sud promjenom oduke o zastarama omogućio nove tužbe za ništetne ugovore

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić izvijestio je u petak kako je Vrhovni sud promijenio prijašnji stav o zastarama potraživanja na temelju ništetnih ugovora za kredite tako da zastara počinje teći od pravomoćnosti sudske presude kojom se utvrđuje ništetnost ugovora i zahtjeva za isplate na temelju toga.

"To je vrlo važna odluka Vrhovnog suda koja konkretno znači da će svi ljudi koji su zakasnili tužiti, zbog određenih razloga - bilo za slučaj kredita vezanih uz švicarski franak za kamate ili za bilo koji drugi slučaj - moći zatražiti isplatu na temelju ništetnih odredbi ugovora ili ništetnih ugovora u cijelosti, ubuduće  moći tužiti i dobiti svoj novac", naglasio je Aleksić.

Aleksić je u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru podsjetio kako je prijašnji stav Vrhovnog suda bio da zastara počinje teći od trenutka kada je ugovor potpisan.