ODGOVOR SDP-U

HUB: Banke nemaju slobodu određivanja kamata

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 25.08.2011 13:11
  • Objavljeno 25.08.2011 u 11:59
novac kuna

novac kuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Kukuriku koalicija najavljuje da će, pobijedi li na izborima, zabraniti bankama da same mijenjaju kamatne stope, dok iz HUB-a ponavljaju kako se formiraju kamatne stope, naglašavajući da banke ionako nemaju slobodu formiranja kamatnih stopa, nego rade po određenoj metodologiji koju odobrava HNB

Pred izbore pljušte različita obećanja, posljednje u nizu objavio je Jutarnji list, prema kojemu će Kukuriku koalcija ograničiti banke u kreiranju kamatnih stopa.

Gordan Maras iz SDP-a ističe da je država dosad trebala učiniti više u formuliranju kamata te da promjena kamata treba pratiti EURIBOR, referentnu kamatnu stopu na europskom međubankarskom tržištu. Dodaje da se ovaj prijedlog odnosi na zaduženja koja banke odobravaju u eurima, a ne kunama.

Komentar SDP-ovog prijedloga potražili smo u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB), iz koje poručuju da ne mogu komentirati pojedine izjave, ali podsjećaju da su kamatne stope tržišna veličina te da se u Hrvatskoj već dugi niz godina za eurske kredite poduzećima vežu na EURIBOR plus određena marža koja, u slučaju zemlje izvan eurozone, mora uključivati i premiju na rizik zemlje (bilo CDS, bilo spread na obveznice - koji je danas za Hrvatsku negdje oko tri posto).

'Odnosno, na cijenu izvora sredstava (npr. EURIBOR + rizik zemlje) treba dodati regulatorni trošak i na ta dva elementa ne utječe banka, nego vanjska tržišta i regulativa. Na to banka dodaje kamatnu maržu koja uključuje pokrivanje operativnih troškova, premiju na rizik dužnika (a ona je zbog 'loših' kredita trenutno nešto viša) i konačno profit, koji je ipak razlog zašto se neki posao uopće radi, a kod nas je trenutno na povijesnom minimumu', odgovorili su iz HUB-a za tportal.

Naglašavaju da banke nemaju slobodu formiranja kamatnih stopa jer od stupanja na snagu Zakona o kreditnim institucijama svaka banka mora imati razrađenu metodologiju (formule koje obuhvaćanju niz eksternih i internih parametara) po kojoj jedino smije postupati, odnosno spuštati ili dizati kamatne stope. HNB je provjerio i odobrio metodu svake banke, nekima nakon provedbe zatraženih izmjena, poručuju u HUB-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi