ZBOG OPTUŽBI ZA KORUPCIJU

HT razmatra daljnje sudjelovanje u privatizaciji kosovskog telekoma

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2011 11:43
  • Objavljeno 12.10.2011 u 09:35
hrvatski telekom zgrada

hrvatski telekom zgrada

Izvor: tportal.hr / Autor: HT

U Hrvatskom Telekomu (HT) razmatraju daljnje sudjelovanje u natječaju za privatizaciju kosovske državne poštanske i telekomunikacijsku tvrtke PTK jer su menadžeri te kosovske kompanije optuženi za korupciju.

HT, u većinskom vlasništvu Deutsche Telecoma, kao i Telekom Austrija u lipnju su ispunili uvjete za pretkvalifikaciju, vezano za kupnju 75 posto udjela u PTK-u. Nekoliko dana nakon toga iz pravosudne i policijske misije Europske unije (EULEX) na Kosovu optužili su izvršnog direktora PTK-a i još četiri osobe za korupciju.

„U svjetlu nedavnih optužbi PTK menadžera za navodu korupciju, HT trenutno razmatra nastavak svojeg sudjelovanja u privatizacijskom procesu“, izjavila je glasnogovornica HT-a Maja Weber u utorak za Reuters.

HT je još u srpnju, u sklopu poslovnog izvješća za prvo polugodište, poručio da razmatra daljnje sudjelovanje u privatizaciji PTK-a.

Inače, izvršni direktor PTK-a Shyqyri Haxha i član upravnog odbora Rexhe Gjonbalaj optuženi su da su sklapali 'štetne ugovore' i zloupotrebljavali svoju poziciju u kompaniji. Suđenje još nije počelo. Haxha je odbacio te optužbe.

Kosovska vlada očekuje da bi prodajom PTK-a ostvarila između 300 i 600 milijuna eura, a taj novac već je uračunat u ovogodišnji proračun. Vlada je suočena je s proračunskom krizom nakon što je Međunarodni monetarni fond ove godine okončao stand by aranžman vrijedan 108 milijuna eura jer je vlada odstupila od dogovorenog programa, povećavši plaće u javnome sektoru.

Projekt menadžer za prodaju telekoma Arsim Brucaj izjavio je da Komisija za privatizaciju analizira situaciju i da će vrlo brzo najaviti iduće korake radi okončanja toga procesa.

PTK, najprofitabilnija kosovska kompanija, ima otprilike milijun pretplatnika na mobilne telefone i 100.000 na fiksne telefone, a također pruža i pristup internetskim uslugama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi