tedeschijev proizvod

Hrvatski vojnici će u kompletima za preživljavanje imati i 'energetske bombe' koje radi Cedevita; na njima se može danima živjeti

26.05.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Hrvatski vojnici će u setu za preživljavanje imati paketiće jedinih domaćih tzv. komprimiranih bombona kojima se u izvanrednim okolnostima može nadomjestiti hranu

MORH je objavio da je zaključen ugovor s Atlantic grupom i njegovom Cedevitom, vrijedan 607.000 kuna. Nabava ovih 'energetskih bombi' provedena je kroz pregovarački postupak bez prethodne objave, u skladu s Uredbom o javnoj nabavi u području obrane i sigurnosti, doznaje Poslovni dnevnik.

Takav je postupak opravdan i činjenicom da je to jedini takav proizvod, u čijem je razvoju uz Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Atlantic sudjelovao sam MORH.

  • +26
Vojna vježba Immediate Response 21. u Slunju Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Hrvatski vojnici koriste ove komprimirane bombone već desetak godina, a paketi su predviđeni za šestodnevno preživljavanje. U pravilu ih koriste specijalci, piloti, mornari i vojnici u misijama, a paketići pločica važećim propisima ugrađuju se u sve vojne letjelice, brodove, tenkove i oklopna vozila.

Paketić bombona dnevno dovoljan je da vojnik u ekstremnim situacijama izbjegne hipoglikemički napad. Rok trajanja ovih Atlanticovih komprimiranih bombona je četiri godine. Atlantic jedini u Hrvatskoj proizvodi ovakav oblik hrane, a iako se računa na probijanje njihovih bombona u tzv. Survival ration paket drugih vojski NATO-a, to je, kako se pokazuje, još uvijek tvrdo tržište na koje je teško doći.