PRVO POLUGODIŠTE

Hrvatski Telekom: Nastavak dobrih financijskih rezultata i ulaganja u povećanje brzina i dostupnost usluga

25.07.2019 u 09:02

Bionic
Reading

Ukupni konsolidirani prihodi Hrvatskog Telekoma u prvom polugodištu 2019. ostvareni su u iznosu od 3.695 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 0,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Tom pozitivnom razvoju najviše su pridonijeli rast prihoda u Sistemskim rješenjima te Pokretnim telekomunikacijama

EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova u prvih šest mjeseci 2019. iznosi 1.403 milijuna kuna, što je manje za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 38 posto.

U usporedbi s istim razdobljem 2018., neto dobit nakon manjinskih udjela povećana je za pet milijuna kuna, odnosno 1,2 posto, te iznosi 438 milijuna kuna.

Daljnja ulaganja u infrastrukturu, Ookla nagrade za vrhunsku kvalitetu mobilne mreže

Hrvatski Telekom nastavio je s kapitalnim ulaganjima te je u prvom polugodištu 2019. uloženo 729 milijuna kuna, većinom u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu. U odnosu na prvo polugodište 2018., ulaganja su manja kao rezultat sezonskih oscilacija, dok izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za cijelu 2019. ostaju isti kako je i objavljeno, odnosno otprilike na razini 2018.

Optička pristupna mreža (FTTx) dostupna je za 420 tisuća kućanstava. U mobilnom segmentu osigurana je pokrivenost 4G mrežom u vanjskom okruženju od 99 posto, dok je unutarnja pokrivenost stanovništva dosegla 85 posto. Također, Hrvatski Telekom nastavio je s velikim investicijskim programom modernizacije pokretnih radijskih i transportnih mreža diljem Hrvatske, kao i povećanjem kapaciteta na 4G mreži, a da bi se uspješno odgovorilo sve većim zahtjevima za podatkovnim uslugama, naročito u turističkim područjima Hrvatske.

Trenutačno je modernizirano 64 posto cjelokupne mreže. Mreža je modernizirana u Istri, Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i duž čitave obale te na tim područjima omogućuje čak 30 posto veće brzine. Do kraja tekuće godine modernizacija mreže bit će završena i u ostalim dijelovima Hrvatske te će mreža biti potpuno spremna za implementaciju 5G tehnologije. Hrvatski Telekom vrši pripremu za uvođenje 5G kroz tekući projekt modernizacije mobilne mreže. Trenutačno su u tijeku pilot-projekti testiranja 5G mreže u 3.5 GHz području na desetak baznih stanica u Hrvatskoj s ciljem dobivanja boljeg uvida u stanje tehnologije i njeno ponašanje u stvarnim uvjetima. Jedan od rezultata je i brzina veća od 1 Gbit/s na komercijalnom 5G uređaju izmjerena na ulicama grada Krka Speed testom.

  • +7
Hrvatski Telekom Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

​Hrvatski Telekom je u lipnju dobio Ookla nagrade koje potvrđuju vrhunsku kvalitetu mobilne mreže. Nagrade su dodijeljene za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj (Fastest Mobile Network) i za najbolju pokrivenost (Best Coverage Award). Nagrade je dodijelila kompanija Ookla, svjetski lider u testiranju i analizi interneta, koja je usporedila korisnički pokrenute testove na mobilnim aplikacijama Speedtest iOS i Android kod svih mobilnih operatora u Hrvatskoj tijekom prvog i drugog kvartala 2019. Hrvatski Telekom postigao je znatno bolje rezultate u brzinama mobilnih preuzimanja i učitavanja, kao i mobilne pokrivenosti od drugih mobilnih operatora u Hrvatskoj. Prema Ooklai, mreža Hrvatskog Telekoma je među 10 najboljih mreža na svijetu te se u Europi jedino Nizozemska nalazi ispred Hrvatske.

Daljnji porast korisnika Magente 1 i aplikacije Moj Telekom

  • +7
Hrvatski Telekom Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Nastavljen je porast broja korisnika jedinstvenog koncepta konvergirane ponude, Magenta 1, koji danas koristi 227 tisuća kućanstava te 30 tisuća poslovnih korisnika.

Ključna poluga za digitalizaciju korisničkog iskustva jest aplikacija Hrvatskog Telekoma pod nazivom Moj Telekom, a koja korisnicima daje detaljan pregled svih telekomunikacijskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži te potrošnje, omogućuje plaćanje računa, jednostavnu aktivaciju e-računa i upravlja tarifama i opcijama te omogućava pregled dostupnosti interneta putem interaktivne karte. Uporaba aplikacije Moj Telekom snažno raste te se na kraju prvog polugodišta njome služilo 233 tisuće korisnika.

Projekt pametnog parkinga u Dubrovniku te priznanje za najboljeg Microsoftova partnera u Hrvatskoj

HT predstavio pametno parkiranje u Dubrovniku Izvor: Dražen Tomić / Autor: Dražen Tomić

Hrvatski Telekom bio je nositelj projekta implementacije pametnog parkinga na području cijelog Dubrovnika, zahvaljujući čemu je postavljeno 1900 senzora s ciljem lakšeg pronalaska slobodnog parkirnog mjesta i smanjenja prometnih gužvi. Ovaj je projekt dio niza aktivnosti u sklopu krovnog projekta Dubrovnik Smart City, a realiziran je na najmodernijoj NB-IoT HT-ovoj mreži. Hrvatski Telekom strateški je orijentiran prema izgradnji pametnih gradova i njihovoj digitalnoj transformaciji koja uključuje primjenu suvremenih tehnologija radi povećanja kvalitete života građana, optimizacije lokalnih resursa i razvoja poduzetništva.

Hrvatski Telekom osvojio je priznanje za najboljeg Microsoftova partnera u Hrvatskoj za 2019. godinu. Microsoft, najveća softverska kompanija na svijetu, prvi je put u Hrvatskoj nagradu za najboljeg poslovnog partnera dodijelio tvrtki kojoj temeljno poslovanje nije IT i to zato što je HT prepoznat kao jedan od njihovih globalno najboljih partnera za izvrsnost u inovacijama i implementaciji korisničkih rješenja temeljenih na Microsoftovoj tehnologiji. Microsoft i Hrvatski Telekom najintenzivnije surađuju u ponudi usluga u oblaku za poslovanje, posebno Office 365 i Microsoft 365.

Komentirajući poslovne rezultate za prvo polugodište 2019., Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

'U Hrvatskom Telekomu želimo izgraditi svijet boljih mogućnosti, donoseći prednosti digitalizacije kako bi svi građani Hrvatske imali jednaku priliku za kvalitetan život. Ponosan sam jer je rezultat koji je kompanija ostvarila na kraju prvog polugodišta 2019. rezultat naših investicija u najmoderniju tehnologiju, ali i potvrda toga koliko smo odlučni u ispunjenju svog obećanja. Kroz kombinaciju fiksnih i mobilnih tehnologija te optičku infrastrukturu i optički baziran pristup, Hrvatski Telekom pružit će stanovnicima i urbanih i ruralnih područja 50 posto veće brzine, pa tako i više mogućnosti za fleksibilan rad, zabavu, brzo pronalaženje informacija i komunikaciju. Uz to, nastavljamo razvijati nove funkcionalnosti u aplikaciji Moj Telekom za brzo i jednostavno korisničko iskustvo te uvoditi agilniji pristup poslovanju kompanije kako bismo još uspješnije omogućili korisnicima prilike koje donosi digitalizacija.'