ministarstvo gospodarstva:

'Hrvatski građani podržavaju zabranu rada nedjeljom, neće mijenjati potrošačke navike'

09.06.2021 u 13:40

Bionic
Reading

Hrvatski građani većinom podržavaju novu regulaciju rada nedjeljom, a većina ih zbog toga neće mijenjati potrošačke navike, pokazuje uz ostalo istraživanje o stajalištima građana o radu nedjeljom o čemu su u srijedu izvijestili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Istraživanje je za Ministarstvo provela agencija Ipsos na reprezentativnom uzorku od tisuću ispitanika s ciljem utvrđivanja stajališta građana o radu nedjeljom, kako bi se što kvalitetnije i bolje pripremile nove zakonske regulative.

Utvrđeno je da 72 posto anketiranih građana uglavnom ili u potpunosti podržava novu normativnu regulaciju rada nedjeljom, pri čemu su stavovi ujednačeni i po dobi i spolu, odnosno podrška tome je u svim demografskim skupinama oko 70 posto.

Većini ispitanih, 64 posto, izuzetno ili uglavnom bi smetalo da moraju raditi nedjeljom, čak i ako bi taj rad bio adekvatno plaćen, a primjerice 35 posto se izjasnilo da bi to prihvatilo ako ne bi imalo drugog izbora.

Sličan postotak građana, 65 posto, smatra da bi poslodavci za rad nedjeljom trebali isplaćivati satnicu veća za 100 posto ili više, dok ih četvrtina kaže da bi satnica trebala biti 50 posto veća.

Nedjelja se i dalje smatra danom prije svega posvećenom fizičkom odmoru, razonodi, druženju s obitelji i sl., a za većinu građana taj dan nije namijenjen potrošačkim aktivnostima. Osim kupovine u pekari ili malim lokalnim dućanima mješovite robe, građani nedjeljom kupuju povremeno - svega 14 posto građana nedjeljom kupuje u shopping centrima, a čak 57 posto nikada nedjeljom ne ide u velike centre.

Čak 82 posto ispitanika ističe kako će zadržati jednake potrošačke navike i da se neće ništa bitno promijeniti, odnosno da će kupovati i trošiti isto kao i prije, samo drugim danima u tjednu.

"Ipsosovo istraživanje omogućilo je Ministarstvu kvalitetan uvid u razumijevanje građana o potrebi nove normativne regulacije rada nedjeljom te se pokazalo kako je predložena mjera za regulaciju u skladu sa stavovima i željama građana. Pritom je iznimno važno istaknuti kako sami građani, odnosno potrošači, smatraju da takva regulacija neće utjecati na njihove potrošačke navike i smatraju da će trošiti na jednak način kao i prije", zaključuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Premijer Andrej Plenković najavio je početkom svibnja izmjene Zakona o trgovini kojima će se regulirati rad nedjeljom i prema kojima bi rad nedjeljom u trgovinama bio načelno zabranjen osim do 16 nedjelja tijekom godine, a uzela bi se u obzir turistička sezona i blagdani te bi vodilo računa o načelu razmjernosti. Taj prijedlog vladajući HDZ je uputio koalicijskim partnerima, a o njemu je raspravljalo i Gospodarsko-socijalno vijeće.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.