BURZA 2016.

Hrvatske dionice konačno donijele lijepu zaradu

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 15:46
  • Objavljeno 28.12.2016 u 06:54
burza

burza

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon niza sušnih godina burzovni igrači omastili su brk na hrvatskim dionicama. Na uloženi kapital u prosjeku su zaradili visokih 17,4 posto, a Zagrebačka burza našla se među najbrže rastućim svjetskim tržištima dionica

Domaće dioničko tržište s velikim je zakašnjenjem reagiralo na pozitivne gospodarske trendove. Cijelu 2015. CROBEX je bio u minusu, a nastavio je tonuti i u prvom tromjesečju ove godine. Ozbiljnija promjena trenda dogodila se tek početkom ljeta, kada je ubrzan gospodarski rast, a smiješila se još jedna rekordna turistička sezona.

Od tada je na burzi definitivno zavladao optimizam te je doveo do snažnog rasta indeksa. Crobex je tako do 22. prosinca uzletio 17,4 posto, a njegova uža varijanta (Crobex10) ojačala je 17,5 posto.

Povećanom interesu za ulaganje u dionice pridonijeli su ohrabrujući pokazatelji poslovanja domaćih kompanija, ali i trend pada kamata na bankovne depozite.

Glavni pokretači velikog burzovnog uzleta bile su turističke i industrijske dionice, a pozitivan doprinos dali su i drugi gospodarski sektori. Među dionicama iz sastava CROBEX-a vješti burzovni igrači najviše su zaradili na Atlantskoj plovidbi, čija je vrijednost skočila gotovo 88 posto.

*22.12.2016.Izvor: ZSE

*22.12.2016.Izvor: ZSE

Izvor: tportal.hr / Autor: Mihaela Maras/Zoran Korda


Dionice brodarskih kompanija donijele su vrhunske prinose zahvaljujući snažnom oporavku vozarina za rasute terete. Upravo u ovoj godini dogodio se velik preokret. Nakon što je BDI indeks, koji prati kretanje vozarina na globalnom tržištu, 10. veljače dosegnuo povijesni minimum s 290 bodova, sredinom listopada njegova je vrijednost skočila iznad 1.000 bodova.

Zahvaljujući rekordnoj sezoni, turističke dionice ni ove godine nisu iznevjerile ulagače. U prosjeku su porasle za 22 posto, a dobitničku listu predvodila je dionica Hotela Imperial Rab. Glavni razlog za skok cijene od 56 posto prodaja je većinskog državnog udjela u rapskoj turističkoj tvrtki. Novi većinski vlasnik Imperiala postala je Valamar Rivera, čija je dionica na krilima te akvizicije, ali i odličnih poslovnih rezultata, uzletjela više od 40 posto.

Odličnu zaradu donijele su i dionice Arenaturista i Adris grupe, kojoj je turizam postao glavna djelatnost nakon prodaje duhanskog biznisa.

Ivana Gažić, šefica Zagrebačke burze Izvor: Pixsell Goran Stanzl

Ivana Gažić, šefica Zagrebačke burze Izvor: Pixsell Goran Stanzl

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl


Među industrijskim kompanijama, čiji je sektorski indeks ojačao 21,3 posto, najbolji izbor bile su dionice Đuro Đaković grupe s rastom cijene od 66,3 posto. Izuzetno visok prinos (40,15 posto) donijele su dionice AD Plastika, a solidnu zaradu (9,5 posto) osigurale su dionice Ericsson Nikole Tesle

Brojne ulagače obradovala je dionica Hrvatskog Telekoma, čija je cijena nakon osjetne korekcije u proteklim godinama krenula u suprotnom smjeru. Zahvaljujući ohrabrujućim poslovnim rezultatima i pozitivnim očekivanjima, 'narodna' dionica, koja i dalje drži titulu najtrgovanije, ojačala je čak 22,3 posto. Odlična investicija bila je i dionica Optima Telekoma, koji od 2014. posluje u sastavu HT Grupe.

Solidne zarade donijele su i dionice vodećih prehrambenih tvrtki, među kojima je zablistao Ledo s prinosom od 20,4 posto.

*22.12.2016.Izvor: ZSE

*22.12.2016.Izvor: ZSE

Izvor: tportal.hr / Autor: Mihaela Maras/Zoran Korda

U fokusu ulagača našla se i dionica Zagrebačke banke, a nakon jednokratnog gubitka zbog konverzije švicaraca ove godine bilježi visoku dobit.

Među rijetkim gubitnicima, najveći minus, od gotovo 20 posto, pretrpjeli su igrači koji su tipovali na dionicu Luke Ploče, a među rijetka promašena ulaganja uvrstile su se dionice Tankerske plovidbe Next Generation, Belja i Varteksa.

Godina 2017. pamtit će se i po značajnim aktivnostima Zagrebačke burze u smjeru širenja i razvoja novih proizvoda. Nakon preuzimanja i konsolidacije Ljubljanske burze, Zagrebačka burza uvrstila je vlastite dionice na službeno tržište, a krajem godine pokrenula je i projekt trgovinske platforme za mala i srednja poduzeća, koja će obogatiti burzovnu ponudu i proširiti investicijske mogućnosti.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!