NA UDARU LOŠIH KREDITA

Hrvatske bankare brine pad dobiti

28.09.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Nezadovoljni stanjem u hrvatskom gospodarstvu su i bankari. Udjel loših kredita i dalje im se povećava, nove kredite nemaju kome plasirati, a profitabilnost cijelog bankarskog sektora je u padu. Glavni su to naglasci jesenske analize hrvatske udruge banka pod nazivom 'Poslovanje banaka 2011/2012: povratak negativnih trendova uz iznimno visoku kapitalizaciju'

'Vratili smo se tamo gdje smo bili', komentirao je direktor HUB-a Zoran Bohaček trendove u bankarskom poslovanju, koji pokazuju da su prve naznake rasta aktivnosti i profitabilnosti registrirane u prošloj godini u međuvremenu nestale.

Potražnja za kreditima zagušena je uslijed nastavka recesije, a rast udjela loših kredita nastavljen je tijekom 2012. i trenutno premašuje 13 posto ukupno plasiranih kredita.

Novi val krize doveo je do pada dobiti banaka, koja je opet daleko od traženih stopa povrata. 'Povrat na kapital niži je od prinosa na dugoročnu državnu obveznicu i među najnižima u zemljama koje nisu imale bankarsku krizu', naglašava Bohaček, dodajući da je jedan od razloga niske profitabilnosti i natprosječno visoka kapitalna adekvatnost hrvatskih banaka.

S omjerom jamstvenog kapitala od 20,2 posto Hrvatska ima najveću adekvatnost kapitala u Europi, što negativno utječe na profitabilnost, ali garantira sposobnost banaka za bezbolni prolazak kroz novi val recesije.

'Hrvatske banke mogu bez problema podnijeti daljnje povećanje loših kredita', naglasio je Bohaček, podsjetivši da međunarodna pravila (Basel III) obvezuju europske banke da jamstveni kapital podignu na devet posto.

Prema analizi HUB-a, banke nemaju velikog manevarskog prostora za pronalazak politike i taktike za poboljšanje postojećeg stanja. 'Kako su glavna prepreka za oporavak profitabilnosti loši krediti, očito je da će prva pozitivna promjena nastupiti tek kada se njihov udjel počne smanjivati', zaključio je Bohaček.


Osvrćući se na prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi Bohaček je ocijenio da je to ono što je dugo nedostajalo u Hrvatskoj. 'Ciljevi donošenja Zakona i ono što se njime želi postići su izvrsni i pozitivni i to je ono što je dugo nedostajalo u Hrvatskoj - da se u poduzećima koja su u problemima što prije identificira imaju li šansu za opstanak ili, ako ne, da se što prije krene u stečaj', kazao je Bohaček odgovarajući na pitanja novinara nakon današnjeg brifinga u HUB-u.


Istaknuo je kako su stečajevi koji traju godinama predugi, kako to samo uništava imovinu i 'topi' se vrijednost od koje bi se mogla naplatiti potraživanja. Pritom je upozorio da je za uspjeh predstečjane nagodbe najvažnije da bilo koje od mogućih rješenja u okviru restrukturiranja bude poslovno opravdano.