ZABRINJAVAJUĆI TREND

Hrvatska uvozi sve živo, zašto baš i peršin?

02.12.2015 u 15:53

Bionic
Reading

Članica uprave Podravke Olivija Jakupec u utorak je na okruglom stolu u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj izjavila kako u Hrvatskoj nema dovoljno peršina za proizvodnju Vegete, zbog čega ga koprivnička tvrtka mora uvoziti. Uvoze između ostalog i luk, zbog čega Jakupec žali što su hrvatski poljoprivrednici propustili bezbrojne prilike

Hrvatska poljoprivreda nije u problemima od jučer, pa manjak peršina ne čudi ljude iz struke. Organizirane proizvodnje nema, tržište ne funkcionira najbolje i što je najgore – tim problemima ne nazire se kraj. Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatska bila bi na puno višim razinama da postoji državna poljoprivredna politika, smatra analitičar Stipe Bilić.

'Mi proizvodimo ad hoc, nemamo redovitu proizvodnju, a proizvođači ni nemaju odgovornost opskrbiti dobavljača. To je tako zato što nemamo poljoprivrednu politiku', rekao je Bilić za tportal.

Objasnio je kako je vrijednost voća i povrća koje se godišnje konzumira u Hrvatskoj veća od vrijednosti svih proizvedenih žitarica. Stoga misli da bi se neravnoteže u opskrbi povrćem mogle riješiti kada bi postojala organizirana proizvodnja na 30.000 hektara što i nije tako velika površina u usporedbi s površinama na kojima se uzgajaju žitarice.

'Nemamo ni organizirano tržište voća i povrća. Problem je i financiranje, zbog čega nema ni proizvođača, a tu bi trebala uskočiti država. Ona dosad nije uskakala niti će uskakati ubuduće', mišljenja je Bilić.

Dodaje kako Hrvatska, posebice Dalmacija ima sve preduvjete za uzgoj povrća, posebno skupljih vrsta u rangu tridesetak kuna po kilogramu.

Velik je problem i uvoz, koji zasad dobro funkcionira, ali mu Bilić predviđa kraj zbog monetarne politike tj. jake kune. 'Dobro je dok deviza ima i dok su one jeftine. Kad deviza nestane, neće biti ni uvoza pa ćemo se morati okrenuti proizvodnji. Svako zlo za neko dobro', zaključio je stručnjak.