REAKCIJE NA PRESUDU

Goran Aleksić: 'Hrvatska udruga banaka je lažljiva gomila lažljivaca'

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 03.04.2019 11:42
  • Objavljeno 03.04.2019 u 10:30
Goran Aleksić

Goran Aleksić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Udruga Franak, na čelu sa saborskim zastupnikom stranke SNAGA Goranom Aleksićem, održala je danas konferenciju za medije u kojoj su pojasnili presudu Vrhovnog suda kojom se dužnicima u švicarskim francima i nakon konverzije omogućuju tužbe protiv banaka radi obeštećenja

Patricija Đurić, odvjetnica koja je vodila slučaj, rekla je kako je 'sada sve konačno riješeno, a potrošači koji su konvertirali svoje kredite u euro imaju pravo tražiti pravni interes i proglašenje ništetnosti stavki ugovora o kreditu'.

'Ova presuda omogućuje potrošaču da traži utvrđenje ništetnosti pojedinih stavki ugovora i obeštećenje. Potrošačima je omogućeno da to dokazuju pred sudom i u tom smislu će suditi prvostupanjski suci', rekla je Đurić.

Aleksić je rekao kako slijede vještačenja jer se treba utvrditi koliki je to iznos što se mora vratiti svakom dužniku.

'Utvrdili smo da je konverzijom u euro vraćeno tek 50 posto onoga što se treba vratiti dužnicima. Konverzijom se samo smanjila glavnica, a gdje je još novac za preplaćene i nezakonite promjenjive kamatne stope te gubitak na tečajnim razlikama', pitao je.

Komentirao je navode Hrvatske udruge banaka (HUB), prema kojima Udruga Franak obmanjuje javnost i vrši pritisak na suce: 'HUB je lažljiva gomila lažljivaca. Izvanredne revizije su tu da se ujednači sudska praksa i da se riješi pravno pitanje koje se vodi na mnogim sudovima. Vrhovni sud je sada rekao svoje', odvratio je.

Potrošačima je rekao da traže odvjetnike i tuže banke te da požure jer je rok jako kratak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!