DOLAZE FINCI

Hrvatska sve više prepoznaje potencijal biogoriva

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 10.10.2016 10:02
  • Objavljeno 10.10.2016 u 10:02
klimatske promjene energetika

klimatske promjene energetika

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Christian Hartmann

Na konferenciji o poslovanju s biomasama koja će se održati u Zagrebu 10. listopada, finske tvrtke hrvatskoj će javnosti predstaviti svoje modele obrade i iskustva u iskorištavanju biomasa kao sirovina u proizvodnji energije

Predstavnici kompanija Ariterm, Valmet, Molok, Mikkeli i KPA Unicon predstavit će svoje tvrtke te načine na koje iskorištavaju potencijale nusproizvoda u proizvodnji i otpad, ali i u skladištenju iskoristivog otpada te su otvorili prostore za prijenos svojih iskustava i u Hrvatskoj

Rast potražnje za naftom na globalnoj razini usporava, a na razvijenim tržištima čak i pada. Tako i Hrvatska slijedi svjetske trendove te se i na našem tržištu sve više prepoznaje potencijal biogoriva. Biogoriva su goriva koja se dobivaju preradom biomase, a mogu biti proizvedena neposredno iz biljaka ili posredno iz industrijskog, domaćeg i poljoprivrednog otpada.

Niz zanimljivih izlaganja prezentirat će sve prednosti biomasa kojima se postiže manja emisija štetnih plinova i otpadnih voda. Velika prednost je i što se velik dio otpada i ostataka primjerice iz drvne industrije može zbrinuti i nakon prerade iskoristiti u proizvodnji ili za dobivanje toplinske energije. Predviđa se da će do sredine stoljeća u svijetu udio biomase u potrošnji energije iznositi između 30 i 40 posto.

Procjenjuje se da će čvrsta biomasa (uglavnom drveni peleti) zamijeniti korištenje 50 posto tekućih fosilnih goriva u postojećim toplanama te će se udio CO2 smanjiti za 19.534 tone.

Tehnološke inovacije, robotika i novi izvori energije značajno utječu na energetiku u svijetu. Stoga, samo je pitanje vremena kad će i na našem tržištu alternativni izvori energije poput biomasa preuzeti velik dio energetskog tržišnog kolača. Svi prisutni složili su se da je upravo sada vrijeme za transformaciju poslovanja u postojećim kompanijama i podizanje učinkovitosti poslovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!