GLJADELKIN U ŠOPINGU

Ruski milijarder kupuje još jednu hrvatsku građevinsku tvrtku

10.10.2016 u 10:02

Bionic
Reading

Zagrebačka burza objavila je na svojim internetskim stranicama ponudu za preuzimanje Hidroelektre Niskogradnje. Tog zagrebačkog građevinara preuzima ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin te dioničarima nudi 20,52 kune po dionici

Obveza za predaju ponude za preuzimanjem nastala je sredinom kolovoza kada je Gljadelkin kupio 59.991 dionicu, čime je dosegnuo udio od 34,21 posto vlasništva u Hidroelektri.

Kako se objašnjava u ponudi, cijena od 20,52 kune u skladu je sa zakonskim odredbama. Preostaje vidjeti koliko će se dioničara odazvati na Gljadelkinovu ponudu s obzirom na to da je zadnja cijena te dionice na Zagrebačkoj burzi iznosila 25 kuna. Prema procjeni koju je platio ruski poduzetnik, fer vrijednost dionice iznosi 15,18 kuna.

Gljadelkin je novac za preuzimanje te ostale troškove osigurao dostavljanjem dviju bankovnih garancija Kreditne banke Zagreb. Gljadelkin je vlasnik i 51,33 posto dionica Instituta IGH.

IGH je preuzeo 2014. nakon što je kompanija prošla kroz predstečajni postupak. Dokapitalizirao ju je s 58 milijuna kuna i postao većinski vlasnik. Ulagač je i u hotelski kompleks u Kuparima.

Sjedište je Avenue Holdinga u Beču, krovnog poduzeća Sergeja Gljadelkina, u čijem je sastavu 20-ak tvrtaka koje posluju u Europi, ali i u SAD-u te Kini.