VEĆINU NA HRANU, PIĆE I CIGARETE

Hrvatska obitelj potroši triput manje od europske

15.02.2010 u 10:34

Bionic
Reading

Anketa Zavoda za statistiku, rađena po Eurostatovoj metodologiji, otkriva da hrvatska obitelj godišnje troši 11.500 eura, što je triput manje od obitelji u eurozoni

Prosječna hrvatska obitelj godišnje potroši 11.500 eura, što je približno tri puta manje nego što troše kućanstva u Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Nizozemskoj ili Cipru, čiji su godišnji izdaci oko 30 tisuća eura, piše Večernji list.

Kućanstva zemalja nekadašnjeg istočnog bloka raspolažu sa skromna 2863 eura u Rumunjskoj, 3030 eura u Bugarskoj do 6-7 tisuća eura u Slovačkoj, Poljskoj ili Mađarskoj, premda su već nekoliko godina u EU. Slovenija je vodeća među tranzicijskim zemljama jer je već dostigla Portugal ili Maltu s potrošnjom od 17.738 eura po kućanstvu, pokazuje najnovija anketa o potrošnji kućanstava koju je u skladu s metodologijom Eurostata objavio hrvatski Zavod za statistiku.

– Sama visina izdataka obitelji izražena u eurima nije dostatan pokazatelj životnog standarda i kvalitete života u različitim zemljama. Za standard je bitno ocijeniti koliko se roba i usluga za određenu količinu novca može kupiti u nekoj zemlji, a prema tom pokazatelju – paritetu kupovne snage – hrvatski je standard na razini od 63 posto prosjeka EU 27 – ističe Jasna Belošević-Matić, glavna ekonomistica HGK.

Koliko razina cijena u pojedinoj zemlji utječe na standard, vidi se po tome što je hrvatski BDP po stanovniku niži i tek je na 42% prosjeka EU27. Struktura potrošnje pokazuje da građani bogatijih europskih država glavninu svojih primanja (svaki treći euro) troše na stanovanje, režije, pokućstvo i održavanje kuće, dok siromašniji narodi, među njima i Hrvati, više od trećine svojih primanja pojedu, popiju i popuše.

Prosječna će austrijska obitelj tako za hranu, piće i cigarete dati oko 4500 eura godišnje, a na stanovanje i održavanje kuće 8400 eura. Hrvati zapravo ne štede na hrani ili je ona jednako skupa kao i u Austriji jer godišnje pojedu 4000 eura, ali zato su u nas režije i trošak stanovanja četiri puta niži nego u Austriji – oko 2200 eura. Zato oni mnogo više troše na rekreaciju, kulturu, putovanja, hotele, restorane, obrazovanje... Što je standard neke države veći, to je i kvaliteta života bolja.

Hrvatska ne zaostaje bitno za eurozonom ni po troškovima telefoniranja i komuniciranja na koje prosječna obitelj godišnje izdvaja oko 600 eura, oko 900 eura odlazi na odjeću i obuću, dok u eurozoni krpice odnesu 1800 eura. Standard Hrvata čuvaju relativno niski troškovi stanovanja u odnosu na europske, prije svega niže cijene struje, plina, grijanja ili pak jeftinije usluge, od frizerskih, kozmetičkih do zdravstvenih.

Nekoliko je metoda kojima se uspoređuje razina cijena među državama i prema njima hrvatske su cijene od 25 do 30 posto niže od cijena u EU. Jasna Belošević-Matić naglašava da su prema indeksu finalne potrošnje kućanstava (HFCE) naše cijene na razini od 75% prosjeka, ali su odjeća, obuća i kućanski aparati znatno skuplji nego u EU, cijena hrane gotovo je identična, a za trećinu su jeftini energenti i režijski troškovi.