MJESEC DANA ZA ODLUKU

Hrvatska mora reći 'da' ili 'ne' nuklearci

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 07:32
  • Objavljeno 21.11.2008 u 09:00
Nuklearka najmanje zagađuje okoliš

Nuklearka najmanje zagađuje okoliš

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

U sljedećih mjesec dana, Hrvatska bi trebala odlučiti hoće li graditi nuklearnu elektranu ili ne. Stručnjaci preporučuju nuklearku te termoelektranu na ugljen

Hrvatskoj javnosti ponuđena su tri scenarija energetskog razvitka države do 2020. Prema prvom, plavom scenariju, Hrvatska bi do 2015. trebala izgraditi dvije termoelektrane na ugljen ukupne snage 1.200 MW te jednu termoelektranu na prirodni plin od 400 MW koja bi krenula s radom 2020. godine.

Zeleni scenarij predviđa gradnju nuklearke snage 1.000 MW te termoelektrane na prirodni plin od 400 MW, dok bijeli također računa na nuklearnu elektranu, ali bi termoelektrana bila na ugljen.

'Struka je za bijeli scenarij. Nedostaci nuklearke su poznati, dok su njezine prednosti najpovoljnija cijena proizvedene električne energije te činjenica, koja je i mene iznenadila, da hrvatske tvrtke najviše mogu participirati upravo u gradnji nuklearne elektrane', rekao je Polančec.

Iako se potpredsjednik Vlade nije jasno očitovao o tome je li za ili protiv nuklearke, iz njegova izlaganja dalo se naslutiti da je i on bliže bijelom scenariju. Tako je istaknuo da je veliki broj reaktora u Francuskoj, zemlji s najvećim brojem nuklearki u Europi, blizu Azurne obale, te da su mađarske nuklearne elektrane na samo 130 kilometara od hrvatske granice.

'Ako se odlučimo proizvoditi skupu električnu energiju, moramo biti svjesni da tada HEP neće u budućnosti biti konkurentna kompanija. Umjesto lovca, postat će lovina', istaknuo je Polančec još jednom 'dajući mig' da jest 'za' gradnju nuklearke.

Javna rasprava trajat će do 10. prosinca nakon koje će Vlada donijeti Bijelu knjigu odnosno konačni prijedlog energetske strategije s kojim bi se išlo pred Sabor.

Nacrt prijedloga Strategije energetskog razvitka, tkz. Zelenu knjigu, možete naći na internetskim adresama www.energetska-strategija.hr i www.mingorp.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi