MIRANDO MRSIĆ:

'Hrvatska mora imati dva milijuna zaposlenih'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 29.02.2012 15:25
  • Objavljeno 29.02.2012 u 14:13
Microsoft

Microsoft

Izvor: Promo fotografije / Autor: Microsoft Hrvatska

Za stvaranje novih radnih mjesta i jačanje konkurentnosti Hrvatske neophodno je povećati ulaganje u istraživanje i razvoj te unaprijediti obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada, glavne su poruke Microsoftove konferencije pod nazivom 'Znanjem i inovacijama do konkurentne Hrvatske'

'Kod stvaranja radnih mjesta treba prepoznati buduće potrebe gospodarstva', rekao je Ivan Vidaković, predsjednik Uprave Microsofta Hrvatska. Naglasio je da u Hrvatskoj sve više nedostaje visokoobrazovanih kadrova iz prirodnih i tehničkih znanosti, navodeći primjer Kine u kojoj 51 posto studenata studira prirodne i tehničke znanosti, što je znatno više nego u SAD-u i drugim razvijenim zemljama.

'U bliskoj budućnosti moramo osigurati velik postotak visokoobrazovane radne snage koja treba biti inovativna, kreativna i motivirana. Preduvjeti su, dakako, promjene u visokom obrazovanju uz vrlo blisku suradnju s poslovnim sektorom i akademskom zajednicom', istaknuo je Vidaković.

'Proizvodimo zanimanja za Zavod za zapošljavanje, i to treba prestati', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, najavljujući da će njegovo ministarstvo zajedno s Ministarstvom obrazovanja i sporta za 2013. pripremiti obrazovne kvote i politiku obrazovanja do 2020. godine. 'Hrvatska mora imati dva milijuna zaposlenih', rekao je Mrsić, ističući da je Vlada povećala izdvajanja za aktivne mjere zapošljavanja.

'Imamo značajan istraživački potencijal, ali potrebno je pojačati vezu između znanstvenih ustanova i industrije', rekao je ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ističući da će se zalagati za povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, koja sada iznose samo 0,76 posto BDP-a.

Pomoćnik ministra malog poduzetništva i obrta Sani Ljubunčić predstavio je mjere za podizanje konkurentnosti, likvidnosti i investicijske aktivnosti koje donose programi Ministarstva. Najavio je da će prema novoj kategorizaciji poduzeća, usklađenoj s Europskom unijom, više poduzeća ući u kategoriju malih i srednjih poduzetnika te će tako imati pristup različitim potporama.

'Vijek trajanja radnog mjesta nije više 30 godina, nego tri do pet godina', rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a, dajući do znanja da sve brži tehnološki napredak nameće i promjene u sustavu obrazovanja i razvoju ljudskih resursa. Navodeći područja u kojima je Hrvatska najniže na ljestvici konkurentnosti (učinkovitost poreza, učinkovitost javne uprave, korupcija i dr.), konstatirao je da dijagnoza postoji te naglasio da nam je potrebna vizija budućnosti.

'Trebamo konsenzus u tome što ćemo raditi u idućih 15 godina', rekao je Mudrinić, ističući da su prvi potezi nove Vlade ostavili dobar dojam, ali da treba vidjeti hoće li se mjere konkretizirati.

'Vlada ima veliku potporu i to treba iskoristiti', rekao je izvršni potpredsjednik Agrokora Damir Kuštrak, dodajući da je sada najvažnije stvoriti pozitivnu društvenu klimu. Pritom je upozorio da je u Hrvatskoj puno poduzetnika 'iz nužde' te da će zbog toga trebati puno inovativnosti u raznim točkama da se društveni optimizam počne pretakati u investicije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi