CRNE PROGNOZE HGK-A

Hrvatska je u dubokoj krizi koja će potrajati još koju godinu

05.12.2014 u 12:23

Bionic
Reading

'Bit će uspjeh ako u 2015. ostvarimo nultu stopu. U protivnom ćemo imati sedmu godinu recesije. Još uvijek ne izlazimo iz krize, unatoč zaustavljanju nekih negativnih trendova', kazao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore

'Hrvatsko gospodarstvo nalazi se u nezavidnoj situaciji. Izvjesno je da će i u ovoj godini, šestu godinu zaredom, doći do daljnjeg realnog pada BDP-a za približno 0,6 posto, tako da će njegova realna vrijednost biti približno 13 posto niža nego u pretkriznoj 2008. godini. Dogodine ne očekujemo bitne promjene, možda rast od 0,2-0,5 posto, što će prvenstveno ovisiti o stanju na inozemnom i domaćem tržištu', kazala je Jasna Belošević Matić, pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK-a.

'Hrvatska je u dubokoj krizi koja će potrajati još koju godinu. A ni u Europskoj uniji nije ništa bolje. Ne vidimo motor koji bi sljedeće godine mogao pokrenuti gospodarstvo', dodala je Belošević Matić, koja je gospodarsko ozračje u Hrvatskoj ocijenila pesimističnim i depresivnim.

'Statistički podaci se mogu različito tumačiti, a mi možemo konstatirati da još uvijek ne izlazimo iz krize. Po stopi zaposlenosti samo je Grčka iza nas!' kazala je Belošević Matić.

U Komori su naglasili i kako nema oporavka kod inozemnih izravnih ulaganja ni ove godine, čime se nastavlja trend niske razine šestu uzastopnu godinu.

Belošević Matić naglasila je i kako je deficit proračuna narastao šest puta od 2008. Istaknula je i kako u proceduri prekomjernog deficita nisu bile samo Švedska i Estonija, dok su sve ostale zemlje članice ili bile ili još uvijek jesu (Ujedinjeno Kraljevstvo već sedam godina).

'Javni dug nam i dalje visi nad glavom, ne zato što je visok, već zato što raste zabrinjavajućom dinamikom. U osam mjeseci ove godine dug je povećan za 6,3 milijarde kuna', kazala je Belošević Matić.

Ružica Gelo, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK-a ukratko je prokomentirala godinu i pol članstva u EU-u. Istaknula je kako se iskorištenost fondova ne može gledati u ovoj godini za ovu godinu, već u pravilu treba proći sedam godina.

Gelo je istaknula kako je poduzetnički sektor najbolje pripremljen za iskorištavanje sredstava iz EU fondova.

'Učinak, čak i dugoročno promatran, u konačnici ovisi o nacionalnim politikama', naglasila je Gelo.

'Bit će uspjeh ako u 2015. ostvarimo nultu stopu. U protivnom ćemo imati sedmu godinu recesije. Još uvijek ne izlazimo iz krize, unatoč zaustavljanju nekih negativnih trendova', kazao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK-a.