SVJETSKA BANKA

Hrvatska izlazi iz krize, ali rast u 2010. je upitan

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.11.2009 16:01
  • Objavljeno 02.11.2009 u 15:23
bdp -euro

bdp -euro

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Nakon snažnog pada gospodarske aktivnosti uslijed izbijanja globalne krize, stanje u zemljama EU10 (tranzicijske države članice EU) i Hrvatskoj u drugoj se polovici ove godine počelo stabilizirati, no budući će rast vjerojatno biti niži nego u godinama prije krize, stoji u novom redovnom ekonomskom izvješću Svjetske banke "EU10 + Croatia"

Iz Svjetske banke tako za ovu godinu prognoziraju pad gospodarskih aktivnosti u zemljama EU10 za 4,2 posto, nakon čega se u 2010. očekuje lagani, 0,9 postotni rast, a u 2011. rast od 3,6 posto.

U Hrvatskoj pak ove godine očekuju pad BDP-a za oko 5 posto, dok za 2010. prognoziraju rast po stopi od oko 0,5 posto, uz napomenu da su, usprkos nekim znakovima da je recesija dosegnula dno, izgledi za rast 2010. još uvijek vrlo neizvjesni.

Da li će se iduće godine postići gospodarski rast znatno će ovisiti o inozemnoj potražnji za hrvatskim proizvodima i turističkim uslugama, kao i pritjecanju stranog kapitala, ističu iz Svjetske banke.

Dodaju kako se iduće godine, prema Smjernicama fiskalne politike koje je Vlada nedavno predstavila, očekuje da će javna potrošnja imati negativan utjecaj na gospodarski rast, jer se u Smjernicama najavljuju dodatne mjere štednje u javnom sektoru.

Stopu inflacije u Hrvatskoj iz Svjetske banke u ovoj godini prognoziraju na razini nižoj od tri posto, podsjećajući da je stopa u prvih devet mjeseci iznosila 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda istodobno su smanjene za 0,6 posto, što će, drže u Svjetskoj banci, utjecati na stabilizaciju stope inflacije u ostatku godine čak i ako dođe do rasta globalnih cijena.

Uz ostalo, u izvješću Svjetske banke se podsjeća da je, uslijed recesije, pogoršano stanje na tržištu rada. Pritom se navode podaci da je u rujnu ove godine bilo 40 posto više novih nezaposlenih nego u isto vrijeme lani, a stopa nezaposlenosti porasla na 14,7 posto. Istodobno je broj korisnika potpora za nezaposlene porastao za 25,4 posto, dok je broj radnih mjesta za koja se traže zaposlenici smanjen za više od 37 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi