fokus u budućnosti

Najbolji u Europi, hrvatski kampovi po kvaliteti odmah iza nizozemskih

23.10.2019 u 14:24

Bionic
Reading

Hrvatski kampovi po kvaliteti su drugi u Europi, odmah iza nizozemskih, prema ocjeni njemačkog ADAC-a. Na prvom smo mjestu po trgovačkoj i ugostiteljskoj ponudi

Cilj je postati vodeća kamping destinacija u Europi, zaključeno je na 13. Kongresu hrvatskog kampinga koji se održao u Svetom Martinu na Muri u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH), priopćili su iz ovog udruženja.

Kongres je otvorio ministar turizma Gari Cappelli, a prisustvovali su Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije i Rudi Grula, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije.

'Ulaganje u kvalitetu turističke ponude u korelaciji je s povećanjem potrošnje gostiju, a u segmentu kampinga samo u ovoj godini imamo 15 novokategoriziranih kampova i to visoke kategorije. Budućnost kampinga je zasigurno u ekološkom pristupu što je sukladno i našoj strategiji kojoj je naglasak na održivosti', kazao je ministar turizma Gari Cappelli.

Kampovi u hrvatskom turizmu sudjeluju s čak 23 posto kapaciteta i 22 posto noćenja. Imaju kapacitet 248.522 gostiju, godišnje ostvaruju oko tri milijuna dolazaka i gotovo 20 milijuna noćenja. Od njih ukupno 785, skoro su dvije trećine mali obiteljski kampovi, a ostalo su srednji i veliki kamping resorti, odmorišna kamping naselja. Danas ih čak 39 posto ima standard 4+ zvjezdica, dok je 2007. takvih bilo tek devet posto. Uz to, danas ostvaruju čak 45 posto više noćenja nego 2007.

Stabilizacija i zadržavanje konkurentnosti

'Rezultati ove sezone pokazuju kako se hrvatski kamping stabilizira i zadržava jedno od ključnih mjesta u Europi, iako se bilježi blagi pad 0,4 posto. Ponavljanje ovakvih rezultata bit će moguće samo dodatnim ulaganjima, a za njihovo privlačenje važna je suradnja svih dionika - od lokalne do nacionalne zajednice, pa do poslodavaca, proizvođača i zaposlenika u sektoru. Imamo potencijal postati i vodeća mediteranska kamping destinacija i vjerujemo kako ćemo zajedničkim pristupom razvoju u tome i uspjeti', kazao je Veljko Ostojić, predsjednik Izvršnog odbora KUH-a.

U stručnom dijelu raspravljalo se o rezultatima ovogodišnje kamping sezone, problemu turističkog zemljišta, trendovima, mogućnostima promocije i privlačenja turista s poljskog i slovenskog tržišta, kao i otvaranju novih.

Bilo je riječi i o metodologiji i postupku provođenja inspekcijskog nadzora, mogućnostima korištenja kriptovaluta u kampovima, a u izložbeno-sajamskom dijelu posjetitelji su mogli vidjeti najbolje prakse i trendove koji nas očekuju u budućnosti - od najnovijih modela mobilnih kućica i glamping šatora do raznovrsne opreme i ponude usluga u kampingu.

Nagrađeni najbolji kampovi i laureati

Posebno priznanje za kvalitetu Croatia's Best Campsites dobili su Falkensteiner Premium Camping Resort Zadar i Lavanda, a OK mini camps nagrade dobili su Val Vidal, Terme Jezerčica i Vita.

Slovenska priznanja za kvalitetu kampova Naj Kamp Adria 2019. za velike kampove dobili su Valkanela, Čikat i Straško, a za male Polidor, Mali i Slanica.

Ovogodišnji laureati koji su dali poseban doprinos razvoju kampinga u Hrvatskoj su Sonja Brocca-Nastić, iz Grupe kampova Arena Medulin, Arena Stoja i Arena Indije, Livijano Kocijančić iz Istraturista i Petar Perković, dugogodišnji član KUH-a.