OPTIMISTIČNI VRDOLJAK:

'Hrvatska će za šest godina izvoziti plin'

25.10.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Dokumentaciju o nalazištima plina i nafte za cijeli Jadran od Spectruma će otkupiti Exxon Mobil, a u igri su još Total, ENI i Marathon, rekao je ministar Vrdoljak u velikom intervjuu za Banku za studeni i otkrio kako planira od Hrvatske stvoriti energetsko središte regije

Velike svjetske kompanije su samo na temelju petine podataka koje je Spectrum otkrio u dosadašnjim istraživanjima Jadrana počele od njega otkupljivati dokumentaciju o nalazištima plina i nafte u hrvatskom podmorju, otkrio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u intervjuu za novi broj magazina Banka koji izlazi početkom studenoga.

'Spectrum je organizirao konferenciju u Londonu na kojoj je prezentirao petinu podataka iz Jadrana koje je napravio. Exxon Mobil, jedna od najvećih energetskih kompanija u svijetu za naftni i plinski biznis, potpisala je predugovor za preuzimanje podataka za čitav Jadran, dok su Total, ENI i Marathon Oil potpisali predugovore za dio podataka, s otvorenom opcijom da kupe još', rekao je Vrdoljak za Banku, naglasivši da je još pedesetak kompanija pokazalo velik interesza istraživanje ugljikovodika u Jadranu.

Prema njegovim riječima, izbor Spectruma kao tvrtke koja će istraživati Jadran bio je puni pogodak, unatoč prigovorima da proces nije proveden dovoljno transparentno.

'Potpuno mi je jasno zašto neki ne žele da se istražuje podmorje. Hrvatska danas uvozi 1,3 milijardu kubika plina godišnje. Ako tu brojku pomnožite s 2,5 kune, koliko košta kubik, dolazimo do iznosa višeg od tri milijarde kuna. Za šest godina Hrvatska više neće uvoziti, nego izvoziti plin. Naravno da su neki uvoznici ljuti na mene jer žele zadržati prihode. Vjerojatno se oni trude zaustaviti svako istraživanje, što su do sada i uspijevali. Njima smeta Spectrum, tvrtka koja radi po svjetskim standardima svuda po svijetu. Imamo tek 12 bušotina u sjevernom Jadranu, a Talijani 189. Zbog toga, kao i činjenice da građanima i gospodarstvu želimo osigurati sigurnu opskrbu i što jeftiniji energent, nećemo odustati od namjere da tri milijarde kuna uvoza pretvorimo u tri milijarde izvoza. U drugim projektima možda i mogu pogriješiti, ali u ovom – vjerujte mi – neću', izjavio je Vrdoljak.

Podsjećamo, norveška tvrtka Spectrum Geo početkom rujna ove godine počela je seizmičko snimanje hrvatskog dijela Jadrana 2D tehnikom, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prilikom predstavljanja projekta je ocijenio kako je njime počela nova era u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj.

Seizmički podaci su vlasništvo Vlade RH, a tvrtka Spectrum će ih u ime Hrvatske prodavati zainteresiranim naftnim kompanijama. Plan je da se međunarodni natječaj za naftne kompanije objavi u drugom kvartalu 2014, dok se dodjela prvih koncesija očekuje 2015.

'Osobno ću se založiti da istraživanje za eksploataciju plina i nafte uspije budući da je riječ o strateškom interesu ove države koja će postati energetsko čvorište u regiji. Taj je projekt toliko važan da ga namjeravam dovesti do te faze kako ne bi mogao biti zaustavljen', rekao je u intervjuu ministar Vrdoljak i naglasio da će taj posao omogućiti Hrvatskoj da se pozicionira ne samo kao dobavni pravac za plin, nego i s jakim potencijalima u proizvodnji.

'Da budem jasniji, Talijani su u Jadranu u vršnim godinama krajem 90-ih crpili 15 milijardi kubika plina. Hrvatske potrebe danas ne prelaze tri milijarde. Ona država koja na svom teritoriju ima tri puta više energije nego što joj je potrebno, postaje energetsko čvorište o kojem svi razmišljaju, uključujući skladištenje, transport, dobavu', rekao je među ostalim ministar Ivan Vrdoljak u velikom intervjuu za izdanje Banke za studeni.