UPRAVA ZA ENERGETIKU ISTIČE:

'Hrvatska će teško dalje bez nove nuklearke'

25.11.2010 u 10:01

Bionic
Reading

Na međunarodnoj konferenciji o 'zelenoj' energetici Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva, naglasio da će Hrvatska bez vlastite nuklearke postati još ovisnija o uvozu struje, a bez nje neće biti moguće niti zadano smanjenje stakleničkih plinova, piše Novi list

Sabor najkasnije 2012. mora donijeti konačnu odluku o tome hoćemo li nuklearku graditi ili nećemo, a kako su za pripremu takve odluke potrebne najmanje dvije, do tri godine, očito se shvatilo da se mora početi raditi i na pripremama.

'U Saboru se mora dogoditi strateška politička odluka da takav objekt želimo u Hrvatskoj, nakon čega će struka onda napraviti sve ostalo', kazao je.

Horvat je u svom izlaganju naveo kao najveći hrvatski energetski prioritet veliki LNG terminal na Krku, najavljujući kako će Hrvatska, bude li i dalje međunarodni konzorcij Adria LNG nezainteresiran za gradnju, tom konzorciju 'oduzeti' lokaciju u Omišlju, i dati je nekom drugom, zainteresiranijem investitoru

'Ako međunarodni koncern izgubi želju oko lokacije odabrane za veliki LNG terminal, inzistirat ćemo na tome da na nju više ne polaže pravo. Mi tu lokaciju, kao nacionalno gospodarstvo, želimo natrag, i ako to ne bude koncern sastavljen od ovih ulagača, pojavit će se sigurno neki drugi. Nećemo dozvoliti da nam se lokacija izgubi time što nitko ne želi ništa napraviti', kazao je Horvat, prenosi Novi list.

Mali LNG, kojeg država planira kao privremenu alternativu velikom LNG-u, dodao je, nije 'sretno rješenje', ali je nužnost, iz čega se može zaključiti da će se Hrvatska, do pronalaska novih investitora za gradnju velikog LNG-a, odlučiti na gradnju malog, provizornog rješenja.