istraživanje hanfe

'Hrvati preferiraju sigurnost, a ne dobitak kad su pitanju financije'

02.10.2023 u 15:43

Bionic
Reading

Hrvatski građani preferiraju sigurnost u odnosu na dobitak na financijskom tržištu, pokazala je anketa objavljena u ponedjeljak, koju je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna ulagatelja.

Svjetski tjedan ulagatelja obilježava se od 2. do 8. listopada, a anketa o ulaganjima građana na financijskom tržištu i njihovoj percepciji rizika provedena je putem društvenih mreža i edukativnog portala Novac za sutra.

"Rezultati slučajnog uzorka pokazali su da je među ispitanicima ipak manji dio onih koji su spremni na visoke rizike radi brze zarade i koji razmišljaju isključivo o brzoj dobiti, bez da pritom uzimaju u obzir i potencijalne gubitke", istaknuto je u Hanfinom priopćenju.

Gotovo 50 posto ispitanika u anketi ulagalo je na financijskom tržištu, od čega ih 40,9 posto ima značajnija iskustva, a 9,4 posto ima nešto iskustva s takvim ulaganjima, dok preostala polovica nije ulagala na financijskom tržištu.

50 posto ispitanika smatra se dobrim poznavateljem financijskih tržišta

U skladu s time, 42,5 posto ispitanih ocijenilo je svoje poznavanje financijskih tržišta kao loše, 48,8 posto sebe je ocijenilo kao dobrog poznavatelja, a njih 8,7 posto kao izvrsnog znalca financijskog tržišta, rezultati su Hanfine ankete.

Anketa je pokazala i da je inflacija potaknula hrvatske građane da počnu razmišljati o zaštiti vrijednosti svoje imovine, uzimajući u obzir i moguće ulaganje na financijskom tržištu.

Tako ih je 32,7 posto odgovorilo da će se ulaganjima na financijskom tržištu pokušati zaštititi od inflacije, 34,1 posto je onih koji do sada nisu ulagali, ali su zbog inflacije počeli o tome razmišljati, a podjednak je i postotak ispitanika koji neće ulagati na financijskom tržištu, bez obzira na inflaciju.

Od onih koji bi ulagali, najveći dio, 61,4 posto, izjasnio se za ulaganja u dionice i investicijske fondove, 23,6 posto bi ulagalo u obveznice, a tek 15 posto bi izabralo kriptoimovinu.

Svi vole minimum sigurnosti

Anketa je pokazala da je kod financijskog ulaganja većini od 44,4 posto najvažnije da im se ponudi neka garancija minimalne sigurnosti, njih 28,6 posto bi se oslonilo na dobrog financijskog savjetnika, a 27 posto razmišlja u smjeru ostvarivanja dobre zarade u kratkom roku.

Pritom bi polovina ispitanika jednaku pažnju obratila i na potencijalnu zaradu ali i na potencijalni gubitak, dok se ostatak dijeli na one koji bi se fokusirali prvenstveno na dobitak (26 posto) i one koje najviše brine gubitak, a manje im je važna sama dobit (24,4 posto), pokazalo je istraživanje.

Na pitanje razmatraju li ulaganje u visokorizičnu imovinu samo zato da bi ostvarili visoku dobit u kratkom roku većina od 56,8 posto odgovorila je negativno, njih 24,8 posto nije bilo sigurno, a manji dio od 18,4 posto odgovorilo je potvrdno. To je i u skladu s odgovorima na pitanje bi li rado izabrali investiciju koja nosi manje ali sigurne prinose, od one koja nosi visoke, ali manje sigurne prinose.

Samo 15,6 posto ispitanika reklo je da bi preferiralo visoke i manje sigurne prinose, dok je 52,3 posto ispitanika odgovorilo u korist sigurnosti. Oko jedne trećine, njih 32 posto, nije se moglo odlučiti, izvijestili su iz Hanfe.