TURISTIČKE AGENCIJE

Hrvati manje putuju u inozemstvo, a raste prodaja aranžmana za Hrvatsku

21.06.2017 u 07:26

Bionic
Reading

Poslovanje putničkih agencija u Hrvatskoj nešto je bolje nego prije, prodaja aranžmana i prihodi ove godine rastu, no agencije i dalje opterećuje niz problema, od neadekvatnih zakona i propisa do sive ekonomije i rada na crno, ali i nesigurnosti u svijetu i terorizma, ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

"Ova godina se i za agencije, kao i za druge u turizmu, odvija dobro i vjerujemo da će tako i završiti. Naše članice su u nedavnoj anketi kazale da im je prodaja aranžmana za ljeto u Hrvatskoj porasla u rasponu od 5 do 15 posto u odnosu na lani, kod rijetkih je i za 30 posto bolja, pri čemu se aranžmani za Hrvatsku stranim turistima prodaju odlično. Dobro ide prodaja i domaćim turistima, no zbog nesigurnosti u nekim gradovima Europe, terorizma, potresa i sličnog malo posustaje prodaja inozemnih aranžmana domaćim turistima", iznosi Fain za Hinu trendove prodaje.

Napominjući kako 200-ak putničkih agencija-članica UHPA-e (Udruge hrvatskih putničkih agencija) u ukupnom turističkom prometu čine udjel oko 50 posto, Fain skreće pažnju i na njihovu važnost za pred i posezonu u kojima agencije dovode oko 80 posto svih turista u Hrvatskoj.

U vezi Hrvatske, Fain ističe da je gotovo jednako dobra potražnja za svim odredištima na Jadranu, dok se za inozemstvo iz Hrvatske najviše traže i prodaju aranžmani za Italiju (Toskana, Sicilija, Rim), potom Grčku (Kreta, Santorini i drugi otoci), Francusku, Španjolsku (Ibiza, Mallorca, Barcelona) i Tursku, a dobro idu i krstarenja te daleke destinacije poput Kariba, Kube, Kine, Indije i Meksika.

Ipak, zbog globalnih problema vezanih za sigurnost putovanja i terorizam, agencije primjećuju određeno posustajanje potražnje i prodaje aranžmana za inozemstvo, primjerice za destinacije poput Londona, Pariza, Istanbula, Egipta, Tunisa i drugih, što umanjuje poslovni opseg i prihode agencijama.

"Ono što je i dalje trend na domaćem tržištu je da agencijske aranžmane domaći putnici najčešće i u većini plaćaju u ratama, a tek rijetko gotovinom. Agencije su ove godine nešto malo povećale cijene usluga, ali i kvalitetu, no među brojnom ponudom aranžmana i destinacija, koja je i bogatija nego do sada, prostora ima za 'džepove svih dubina'. Kada se tome doda i sigurnost putovanja agencijom i ukupni servis, ne mislimo da su cijene naših agencija visoke nego da su konkurentne u europskom okruženju", ocjenjuje Fain.

Kako bi bile u skladu s trendovima, agencije dosta i investiraju u proizvode, tehnologiju, pa i zapošljavanje, s čime, kako kaže, nisu imale problema do sada, no kako se povećava broj turista u zemlji, primjećuje se da je i agencijama sve teže doći do kvalitetne radne snage.

Zakonska očekivanja za bolje poslovanje i konkurentnost

"To je samo mali dio naših problema. Postoje i drugi, među kojima je i niz otvorenih zakonskih pitanja, za koje smatramo da se moraju uskoro riješiti, poput donošenja zakona o pružanju usluga u turizmu, kojeg do 1. srpnja iduće godine moramo uskladiti sa direktivama EU-a", kaže Fain.

Smatra i da bi se taj zakon trebao donijeti i prije, možda već početkom iduće godine, da se stigne sve pripremiti i s njim uskladiti do početka proljetnog i ljetnog dijela iduće sezone, a agencije se nadaju, kako kaže, slijedom razumijevanja u resornom i ministarstvu financija, i boljem oporezivanju agencijskih usluga, pa i ukidanju europske porezne direktive koja im nameće neodrživu primjenu posebnog postupka dvostrukog oporezivanja.

"Dvostruko oporezivanje, uz PDV od 25 posto, koje imaju domaće agencije smatramo i dalje neodrživim, te kao i ostali u turizmu želimo manje i konkurentnije stope. Smeta nas i rad na crno, koji je, unatoč raznim mjerama, i dalje prisutan u turizmu, kao i nelojalna konkurencija, primjerice u prodaji izleta, transfera i drugog. Treba nam i učinkovitija inspekcija, kao i još bolja suradnja javnog i privatnog sektora, a pogotovo za razvoj turizma na kontinentu, za što se agencije dosta trude, no bez investicija u smještajne kapacitete, to će i dalje ići sporo", poručio je Fain.

Ističe i da UHPA po svim tim pitanjima nalazi dosta razumijevanja u Ministarstvu turizma, s kojim, kao i s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ), dobro surađuje.