veći nameti

Slovencima ne smeta dizanje poreza na vikendice u Istri, kupuju kao da nema sutra

01.03.2024 u 15:28

Bionic
Reading

Postojala je bojazan da će povećanje poreza na vikendice u nekim općinama u Hrvatskoj natjerati neke vlasnike da prodaju svoju nekretninu. No, kako stvari stoje, barem kad je riječ o našim susjedima Slovencima, od kojih mnogi imaju vikendice u Hrvatskoj, situacija je potpuno drugačija

Poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom ove godine povećano je oporezivanje kapitala i imovine, a najgore su prošli vlasnici vikendica u pedesetak gradova i općina u Hrvatskoj, u kojima su se porezne obaveze višestruko povećale.

Sve općine u Istri odlučile su se za njega, a mnogi Slovenci imaju svoje vikendice baš u Istri. Pula, Buje, Fažana, Novigrad, Poreč, Umag, Rovinj - sve ove jedinice lokalne samouprave podigle su porez na vikendice s dva na pet eura.

Prema neslužbenim podacima, koje navodi RTV SLO, Slovenci u Hrvatskoj posjeduju više od 120.000 nekretnina. Samo lani kupili su ih 3392, mahom vikendice.

Nagađalo se hoće li povećanje poreza na vikendice natjerati vlasnike da prodaju svoje nekretnine. Davorka Ukota iz umaške podružnice agencije Remax ne očekuje takav scenarij.

'Veći porez neće nikoga tko je odlučio kupiti nekretninu u Istri odvratiti od kupovine. Nismo zasad uočili nikakvu razliku po pitanju broja kupaca, niti među domaćima, niti među Slovencima. Imam čak osjećaj da je interes Slovenaca za kupovinom nekretnina u Istri još veći', kazala je Ukota.

Ovaj porez je opcijski, što znači da se mora plaćati samo u onim lokalnim jedinicama samouprave koje su odlučile uvesti ga. Vlasnici kuća za odmor ili stanova koje ne koriste za stanovanje moraju ih do kraja ožujka prijaviti Poreznoj upravi. Visinu poreza unutar navedenog raspona određuje predstavničko tijelo općine ili grada na čijem se području nalazi nekretnina, a plaća se godišnje.

  • +2
Rovinj - ilustracija Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld