složena situacija

'Gašenje Megglea u Osijeku novi je udar na proizvodnju mlijeka!'

16.07.2020 u 17:16

Bionic
Reading

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) iznenađena je odlukom Megglea o gašenju proizvodnje u Osijeku, a ocjenjuje to novim udarom na domaću proizvodnju mlijeka, koja zadnjih desetak godina bilježi kontinuirani pad

"Ovom odlukom hrvatska proizvodnja mlijeka doživjet će novi udar, budući da se radi o sektoru u kojem se posljednjih 13 godina kontinuirano događa pad proizvodnje mlijeka, veliki broj proizvođača je odustao od proizvodnje, a samodostatnost proizvodnje mlijeka je u Hrvatskoj pala na oko 40 posto", ističu u četvrtak iz HPK komentirajući objavu Megglea o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine.

U HPK smatraju kako je, zbog najave Megglea da će zbog gašenja proizvodnje raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina, važno da Ministarstvo poljoprivrede poduzme aktivnost kako bi se pronašlo alternativno rješenje za 200 malih seoskih domaćinstava kooperanata te tvrtke.

Iako je Meggle najavio da će proizvođačima pomoći u pronalasku novih kupaca ili otkupljivača, iz HPK upozoravaju kako se "ipak radi o procesu i odluci koja će dovesti do odustajanja dijela proizvođača od proizvodnje mlijeka čime će se urušavanje ovog sektora nastaviti".

Poručuju i kako naša bilanca potrošnje, uvoza i izvoza mlijeka ukazuje na to da Hrvatska ima prostor za rast proizvodnje te im nije jasno zbog čega stočarstvo i proizvodnja mlijeka nisu definirani kao strateške djelatnosti.

Postojeća korona kriza je pokazala da prevelika ovisnost o uvozu hrane može dovesti do destabilizacije opskrbe stanovništva, što je paradoksalno za zemlju kao što je Hrvatska, koja ima sve prirodne potencijale za proizvodnju mlijeka, ističu iz HPK.

Po podacima koje iznose, otkup mlijeka u lipnju procjenjuje se na 36.609 tona, što je za 5,6 posto manje nego u prethodnom mjesecu, ali i za 1,45 posto više u odnosu na lipanj lani.

U prvih šest mjeseci ove godine otkupljeno je 223.169 tona mlijeka, što je za 2,3 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Prema podacima za svibanj, u otkupu mlijeka sudjelovalo je 4.448 proizvođača mlijeka, što je za 0,16 posto manje nego mjesec ranije.

Iz HPK najavljuju i da će zbog najave gašenje proizvodnje u Osijeku kroz svoj Odbor za mljekarstvo zatražiti hitan sastanak s Ministarstvom poljoprivrede i nadležnim institucijama, kao i potencijalnim mljekarama koje bi mogle preuzeti otkup Meggleovih kooperanata, na vrijeme, prije nego li proizvođači prestanu s proizvodnjom.

Direktor gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić kaže kako je teško reći kakve će biti reprekusije najavljenog gašenja proizvodnje u Osijeku.

Situacija u mljekarskom sektoru je složena. Naša industrija je u izuzetno teškoj situaciji - tržište je izuzetno volativno, konkurencija je velika, na tržište se slijevaju viškovi mlijeka iz Europe koji se prodaju po dampinškim cijenama, rekao je Bobetić na upit Hine kako komentira najavljeno gašenje proizvodnje u Osijeku.

I Bobetić podsjeća da Hrvatska nema dovoljno mlijeka iz domaće proizvodnje te kako je "naša samodostatnost kada je mlijeko u pitanju svega oko 48 posto".

Naša industrija nema dovoljno mlijeka iz domaćeg otkupa i vjerovatno će se naći rješenje za farmere koji su bili u sustavu Megglea, rekao je.

No, sve skupa je indikator da je situacija složena i treba je ozbiljno sagledati, pokušati stabilizirati tržište i dati prioritete domaćim proizvodima, ističe Bobetić.