ZA KORIŠTENJE ZEMLJIŠTA

Hotelijeri moraju platiti pola naknade za koncesiju

Kamp kampiranje

Kamp kampiranje

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Do kraja ovog mjeseca turističke će tvrtke u Hrvatskoj dobiti račune za korištenje turističkog zemljišta u kampovima, najavljuje Ministarstvo turizma. To doduše ne znači da će se tvrtkama dodijeliti i koncesije gotovo dvije godine nakon što je Zakon o turističkom zemljištu stupio na snagu

Koncesije će biti dodijeljene tek nakon što se usvoje izmjene i dopune ovog zakona, a predviđa se da bi one trebale biti gotove do kraja godine. Koncesiju za turističko zemljište zatražilo je 50 trgovačkih društava za 96 kampova, među kojima su i svi istarski hotelijeri.

Kampovi će sada platiti pola naknade za površinu koju su naveli uz zahtjev, a kad se utvrdi koja je površina ušla u koncesiju, prema potrebi će se iznosi prebijati ili doplaćivati. Od fiksnog dijela naknade za koncesije (tri kune po kvadratu) očekuje se da će Ministarstvo utržiti oko 20 milijuna kuna, a koliko iznose prihodi od varijabilne koncesije, još uvijek nije poznato. Naime, za taj je dio koncesije potrebno definirati koliko je neka tvrtka prihodovala.

Tvrtke su koncesiju trebale plaćati od kada su podnijele zahtjeve bez obzira na to jesu li dobile odluku o koncesiji ili ne. To znači da su već morale platiti naknadu za 2011., kada su zahtjeve i podnijele. Od tada tvrtke u svojim budžetima rezerviraju određeni iznos za koncesijske naknade, međutim one nikad nisu uplaćene u državne i lokalne proračune jer računi nisu ispostavljeni. Prema važećoj formuli, 60 posto iznosa trebalo je ići u državni proračun, a po dvadeset u lokalne i regionalne budžete

Hotelijeri, s druge strane, iako su zadovoljni što je čitava procedura krenula, žele da se čim prije donesu odluke o koncesijama jer tek će tada moći računati na ozbiljnije investicije u kampovima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi