pokazuje analiza

Hoteli i kampovi ove sezone nadomak rezultata iz 2019., Hrvatska postaje drive-in destinacija

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2021 10:21
  • Objavljeno 02.12.2021 u 10:21
Turisti - ilustracija

Turisti - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hoteli su u Hrvatskoj ovoga ljeta ostvarili 20, a kampovi pet posto manje prihode nego 2019., što uz 17 posto zaostataka u noćenjima za ljetom te rekordne godine ukazuje na značajan oporavak turizma odnosno hotela i kampova, kaže se u izvještaju FMTU-a i BlueRock Consultinga.

Riječ je o studiji "Turistička sezona 2021. godine u Hrvatskoj - analiza rezultata benchmarkinga hotela i kampova", čiji su autori Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) iz Opatije te konzultanti iz tvrtke BlueRock Consulting, koji inače rade na izradi nove strategije turizma za Ministarstvo turizma i sporta.

Napominjući kako su ovoljetni rezultati hotela i kampova i važniji ako se zna da su u 2020. kao prvoj pandemijskoj godini imali znatno veći pad u odnosu na 2019., autori dodaju da je u 2021. boljoj ljetnoj sezoni pridonijela i relativno veća mobilnost te blizina Hrvatske kao "drive-in tržišta", koja su bila ključna i s kojih je došlo najviše turista.

Uspjeh pripisuju i tome što je, po njihovoj ocjeni, Hrvatska ljetos imala bolju epidemiološku situaciju u odnosu na konkurente, te su i kolovoz i rujan uspješno odrađeni, a i kompanije su imale dovoljno vremena da se prilagode i pripreme za sezonu pod novim uvjetima i otvorile 91 posto hotela i sve kampove.

I u odnosu na Mediteran, Hrvatska je pokazala brži oporavak, jer je u njezinim objektima ovogodišnjeg ljeta ostvareno tek 17 posto manje noćenja nego 2019., dok je ukupno Mediteran imao 38 posto noćenja manje.

Izdvajaju i da su hoteli više dodane vrijednosti pokazali veću otpornost i puno brži oporavak, pa su tako oni s pet zvjezdica ostvarili sedam posto manji prihod u odnosu na ljetnu sezonu 2019. i to primarno kroz realiziranu praktički istu prosječnu razinu cijena kao i te godine, a uz manji pad zauzetosti od samo 10 posto.

Hoteli s četiri zvjezdice su također poslovali bolje od prognoza, jer im je pad prihoda po sobi bio 16 posto, dok su hoteli s tri zvjezdice i manje bili najveći gubitnici sezone s padom prihoda po sobi od 41 posto.

Kampovi su, kao i hoteli, ostvarili više cijene i time se vratili na prihode koji po jedinici zaostaju pet posto za ljetom 2019., a mobilne kućice su pritom ostvarile gotovo isti razinu prihoda tj. tek dva posto manje.

U izvještaju autori naglašavaju i da su u 2021. hotelijeri uslijed pada zauzetosti od 24 posto povećali cijene soba za šest posto, što je bila glavna poluga za oporavak prihoda, a slično su učinili i kampovi.

Za druge mediteranske zemlje ističu da su ljetos relativno sporije turistički oporavljale od covid krize, te su u prosjeku imale oko 62 posto noćenja iz 2019. godine.

Grčka i Malta su tu bile najslabije, s ostvarenih 52 i 55 posto noćenja iz ljeta te godine, dok su Portugal i Španjolska na razinama od 62 i 65 posto noćenja, a Italija je najbliža Hrvatskoj i po ovoljetnom rezultatu odnosno sa 76 posto ostvarenih noćenja iz 2019. godine.

Turska nije uključena u listu zbog nedostupnosti podataka o broju turističkih noćenja za kolovoz u trenutku izrade izvještaja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!