splitski projekt

Hotela Marjan više nema. Tko će graditi novi za 100 milijuna eura?

08.04.2024 u 14:04

Bionic
Reading

Nekadašnji splitski hotel Marjan u potpunosti je uklonjen s lokacije na Zapadnoj obali, teren je počišćen i strojevi su povučeni. Trenutno traju spekulacije oko toga tko će dobiti oko stotinu milijuna eura vrijedan posao izgradnje novog hotela čiji je investitor Adris grupa, odnosno njena tvrtka Abilia

Radi se o jednoj od najvećih investicija u hrvatski turizam, a svakako najvažnijoj za Split, čime će dobiti značajne kapacitete vrlo visoke razine u samom centru grada, i to na mjestu simbola gradskog turizma. Investitori novog Marjana od gradske su vlasti zatražili izuzeće od uobičajene zabrane građevinskih radova između lipnja i rujna, što im je Gradsko vijeće na svojoj sjednici prije dva tjedna i odobrilo.

Mirovanje gradilišta na Zapadnoj obali u kuloarima i dijelu medija protumačilo se kao zastoj uzrokovan upravo poteškoćama oko izbora izvođača radova: tvrdi se, naime, da su uvjeti koje postavljaju neke hrvatske građevinske tvrtke nepovoljni, odnosno da je njihova cijena velika, stoga je Adris grupa odlučila potražiti bolje ponude na međunarodnom tržištu.

Po dosadašnjim službenim informacijama, uvođenje izvođača radova na gradilište trebalo bi se dogoditi ovog mjeseca, a po planu gradnje - predstavljenom na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća - građevinski radovi trebali su započeti prošlog tjedna dok je za idući tjedan zakazan početak izgradnje betonske konstrukcije, odnosno temeljne ploče novog objekta.

Spekulacije oko tvrdih pregovora s domaćim građevinskim tvrtkama u Adris grupi službeno demantiraju i tvrde da se radi o 'uobičajenom načinu tenderiranja'.

No za tportal su potvrdili i da izvođač radova na novom Marjanu još uvijek nije odabran. 'U završnim smo pregovorima i preostalo je tek definirati zadnje odredbe i završne detalje. Uvođenje izvođača u posao i dalje očekujemo do konca ovog mjeseca', rekao nam je direktor Adrisove tvrtke Abilia Armando Vičić.

On naglašava da ovaj proces nije bio različit od drugih slučajeva u kojima su tražili izvođače radova: bio je objavljen poziv, prikupljene su ponude i uslijedio je proces pregovaranja s tvrtkama. Ništa se, kaže, neuobičajeno nije dogodilo.

Tvrtku kojoj će povjeriti gotovo stotinu milijuna eura vrijedan posao, odnosno onu s kojom su 'u završnim pregovorima', Vičić nije htio otkriti. Taj podatak ionako će biti objavljen na burzi.

'No ciljamo sklopiti ugovor s domaćim, hrvatskim izvođačem', rekao je za tportal.

Vičić kaže da se terminski plan samog projekta ne mijenja: nakon formalnog uvođenja u posao slijedi nekoliko tjedana pripreme terena i formiranja gradilišta. Otvaranje samog hotela i dalje je planirano za 1. travnja 2026. godine.

  • +7
Pogled iz zraka na sravnjeni hotel Marjan u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL