VIŠE NAUČNIKA NA PRAKSI

HOK promiče naukovanje među obrtima i manjim tvrtkama

26.10.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pokrenula je projekt 'Uključi se u europska partnerstva za naukovanje', koji bi trebao pomoći da što više obrta, malih i srednjih poduzeća prima naučnike na praksu, rečeno je u srijedu tijekom predstavljanja projekta

U projekt originalnog naziva 'Get involved in EP4A: European Partnerships for Apprenticeships', osim Hrvatske, uključeni su partneri iz Slovačke, Srbije i Njemačke.

Voditeljica projekta Mirela Franović rekla je kako je glavni cilj projekta promocija naukovanja kroz partnerstvo između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera.

Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili s malo iskustva u naukovanju.

Mirela Lekić iz HOK-a upozorava na nezadovoljavajuće izlazne kompetencije učenika koji završavaju neke od programa strukovnih obrazovanja.

'Cijelo vrijeme upozorava se da znanje, vještine i kompetencije učenika koji završavaju programe obrazovanja ne udovoljavaju znanjima, vještinama i kompetencijama koje traži suvremeno tržište rada', navela je Lekić.

Po njezinim riječima, obrti, mala i srednja poduzeća nerado primaju naučnike zbog niza razloga, koji uključuju unutarnje nedostatke, opterećujuće ili nepotpune regulatorne okvire i nedovoljnu svjesnost tvrtki o koristima učenja na radnom mjestu. Povrh toga, primanjem učenika na praksu tvrtke na sebe preuzimaju ogromnu odgovornost, dodaje ona.

Projekt 'Uključi se u europska partnerstva za naukovanje' vrijedan 460 tisuća eura, od čega EU potpora iznosi 80 posto, a iznos vlastitog financiranja 20 posto, trebao bi promijeniti percepciju poslodavaca prema naučnicima, odnosno potaknuti ih da ih lakše primaju.

Trajat će dvije godine tijekom kojih će se održati niz aktivnosti poput radionica, studijskih posjeta, izrade vodiča o naukovanju za obrte, mala i srednja poduzeća, pokretanja telefonske linije za pomoć tvrtkama koje uzimaju naučnike i sl.