u očekivanju revizije

Hoće li Standard & Poor's konačno izvući hrvatski rejting iz 'smeća'?

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 22.03.2019 11:50
  • Objavljeno 22.03.2019 u 11:03
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prema očekivanjima analitičara, kreditna agencija Standard & Poor's trebala bi danas povisiti kreditni rejting Hrvatske i nakon sedam godina vratiti ga na investicijsku razinu

Slijedom dobrih makroekonomskih pokazatelja, ekonomski analitičari već duže najavljuju podizanje hrvatskog kreditnog rejtinga, koji se još od prosinca 2012. nalazi na špekulativnoj razini.

Iako još od 2015. bilježimo pozitivne makroekonomske trendove koji se očituju u kontinuiranom rastu BDP-a i smanjivanju javnog duga, kreditne agencije vrlo sporo prilagođavaju rejting u skladu s poboljšanim pokazateljima.

Tek početkom 2018. dvije od tri vodeće kreditne agencije (Fitch i Standard & Poor's) podigle su hrvatski rejting za jedan stupanj nadomak investicijskog, dok ga agencija Moody's još uvijek drži dva stupnja ispod investicijske razine.

Zanimljivo je da se Hrvatska već duže vrijeme zadužuje po znatno povoljnijim uvjetima nego što to sugerira ocjena kreditnog rejtinga. Tako se, primjerice, Rumunjska, Mađarska i Poljska zadužuju nepovoljnije nego Hrvatska, premda imaju viši kreditni rejting. To znači da su financijska tržišta efekte očekivanog povećanja rejtinga u značajnoj mjeri već uračunala u cijene hrvatskih obveznica.

  • +11
  • +8

I ministar Zdravko Marić priželjkuje investicijski rejting

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od povrata investicijskog rejtinga profitirali bi svi – država, poduzeća i građani - i to primarno kroz nešto niže kamatne stope, ali i otvaranje vrata investitorima koji se suzdržavaju od ulaganja u zemlje sa statusom 'smeća'.

Viši rejting nosi veću atraktivnost za sve vrste ulaganja, pa se slobodno može nagađati da bismo možda privukli i nešto više stranih investitora koji bi u zemlji otvorili pokoje novo radno mjesto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!