uz pozitivne izglede

Fitch zadržao hrvatski kreditni rejting na BB+

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2018 22:43
  • Objavljeno 07.12.2018 u 22:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Agencija Fitch u petak je zadržala hrvatski kreditni rejting na 'BB+', a izglede pozitivnima, istaknuvši da to odražava ravnotežu između snažnih strukturnih obilježja, makroekonomskih pokazatelja i visokog BDP-a po glavi stanovnika, te slabog potencijala za gospodarski rast, visoki javni dug i vanjske ranjivosti

Fitch predviđa da će Hrvatska i ove godine imati bolju proračunsku izvedbu nego što je Vlada planirala, i to već treću godinu zaredom, procjenjujući da će manjak proračuna opće države biti 0,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je Vlada projicirala 0,5 posto.

Do bolje izvedbe došlo je unatoč pristiglim obvezama po državnim jamstvima posrnulog brodogradilišta Uljanik. Fitch očekuje da će te obveze ove godine dosegnuti 0,6 posto BDP-a.

Također, procjenjuje da će udjel javnog duga u BDP-u ove godine pasti na 74,1 posto, dok je u 2014., podsjeća Fitch, bio 84 posto.

Ta agencija procjenjuje da će rast hrvatskog gospodarstva u razdoblju od 2018. do 2020. iznositi u prosjeku 2,5 posto, zahvaljujući rastu osobne potrošnje i stabilnosti cijena i tečaja kune.

U priopćenju se između ostaloga navodi da su srednjoročni gospodarski izgledi Hrvatske ograničeni zbog negativnih demografskih trendova i strukturnih slabosti, a potencijalna stopa rasta iznosi otprilike 2 posto.

Glavni rizici po gospodarski rast uključuju brže nego što se očekuje usporavanje rasta ključnih europskih gospodarstava i/ili usporavanje turističkih dolazaka, s obzirom na značaj turističkog sektora za rast, zaposlenost i vanjsko financiranje.

Fitch je u siječnju ove godine podigao rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+', uz stabilne izglede, što je bilo prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine. Potom je u srpnju izglede podigao na pozitivne.

I preostale dvije najvažnije svjetske rejting agencije ove su godine povećale ili rejting ili izglede za rejting Hrvatske.

Tako sada S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's dva stupnja ispod. Pritom S&P i Fitch drže izglede pozitivnima, a Moody's stabilnima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!