OGORČENI SLUŽBENICI:

'Hoće li Ostojić privesti Linića zbog kašnjenja plaća?'

22.02.2013 u 11:31

Bionic
Reading

Službenici Porezne uprave još uvijek nisu dobili plaću za siječanj. Predsjednica njihovog sindikata Gordana Jagar ističe kako je to ogledan primjer da u državnoj upravi nešto ne funkcionira

'Riječ je o nečijoj nesposobnosti i nevjerodostojnosti. Postavljam pitanje ministru financija i ministru uprave hoće li državne institucije raditi svoj posao i hoće li podnijeti prekršajne prijave protiv poslodavaca državnih službi. Prekršene su odredbe Zakona o radu prema kojima su plaćene morale biti isplaćene do 15. Prekršene su i odredbe Zakona o doprinosima jer državnim službenicima u zakonskom roku nisu plaćeni doprinosi', rekla je Jagar na današnjoj konferenciji za novinare organiziranoj povodom najave Vlade kako će zaposlenim u državnom i javnom sektoru sniziti koeficijente za tri posto.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić dodao je kako se nedavnim izmjenama Kaznenog zakona neisplata plaća smatra kaznenim dijelom.

'Znači ne radi se samo o prekršajnoj već i o kaznenoj odgovornosti. Pitam se hoće li ministar policije zbog toga poslati Linića i Bauka u zatvor', rekao je Ribić.

Plaće za dio državnih službenika među njima i za zaposlene u Poreznoj upravi - sve ukupno oko 20.000 ljudi - kasne zbog uvođenja centralnog obračuna plaća. Pokazalo se da dobar dio plaća nije usklađen s centralnim obračunom, a kako ministarstva nisu na vrijeme uskladila interne obračune s kriterijima centralnog obračuna, plaće još uvijek nisu isplaćene.

'Od 2008. priča se o uvođenju novog sustava i opet nisu spremni. Sad nam od ponedjeljka obećavaju da ide isplata ali na račune nam ništa još nije sjelo', rekla je Jagar.