SLJEDEĆI KORACI

Brojimo sitno: Dva su datuma ključna za rasplet krize u Agrokoru, jedan samo što nije

16.05.2018 u 21:05

Bionic
Reading

Proces izvanredne uprave u Agrokoru uskoro bi trebao završiti - nagodba vjerovnika kojom će najveći hrvatski koncern dobiti nove vlasnike prema Zakonu o izvanrednoj upravi treba se postići najkasnije do 10. srpnja ove godine

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško Vladi je najavio da su za donošenje nagodbe ključna dva datuma, a HDZ-ov Josip Borić gostujući u HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' otkrio je da su to 18. svibnja i 20. lipnja.

'Zbili smo redove i idemo dalje - tražimo novog ministra ili ministricu. Premijer će to predložiti idući tjedan. Vjerujem u datume koje je najavio izvanredni povjerenik Fabris Peruško', komentirao je Borić situaciju koja je nastala nakon ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

A što se zapravo treba dogoditi ta dva dana? Prvo, do 18. svibnja, ali vjerojatno idućeg tjedna, povjerenik Peruško trebao bi javnosti predstaviti nacrt konačnog teksta nagodbe. U izjavi za medije od utorka, Peruško, okružen predstavnicima vjerovnika, poručio je kako pisanje nagodbe napreduje, ali kako ga otežavaju 'psihoza' i 'taktička osporavanja'.

Pod time je mislio na atmosferu koja je nastala nekoliko dana prije i nastavlja se nakon što je Dalić dala ostavku. Daleko veće probleme vjerojatno mu rade predstavnici Francka, Adris grupe i Agrama koji osporavaju potraživanja drugih vjerovnika i smatraju da se nagodba može postići i pravednije.

  • +3
Fabris Peruško dao je izjavu za medije vezanu uz tijek postizanja nagodbe Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Drugi ključni datum je 20. lipnja, točno mjesec dana do isteka 'roka trajanja' lex Agrokora. Oko tog datuma Peruško bi trebao izvijestiti javnost o tome da je nagodba izglasana i da završava državna intervencija u toj kompaniji.

Peruško je to sam napomenuo u utorak, uz opasku da će model po kojem će se znati tko će od vjerovnika dobiti koliki udio u Agrokoru biti gotov do kraja ovog mjeseca. Pritom je zaključio kako nije problem to što još uvijek nije formirano stalno vjerovničko vijeće jer i sam zakon govori da se nagodba može donijeti uz blagoslov privremenog vjerovničkog vijeća.

  • +4
Sjedište Agrokora Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić