GUVERNER UPOZORAVA

HNB više nema mogućnosti za intervenciju

07.07.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Država se mora zadužiti za 42 milijarde kuna bruto da bi refinancirala ovogodišnji deficit od 14 milijarda kuna, izjavio je danas guverner HNB-a Željko Rohatinski na okruglom stolu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Guverner je istaknuo kako je HNB od izbijanja krize za održavanje likvidnosti u sustav 'upumpao' 5 milijarda eura i da monetarna politika više nema mogućnosti intervenirati. Svako daljnje smanjenje pričuva može biti samo kontraproduktivno - rekao je Rohatinski.

Guverner je pozvao na odgovornost fiskalnu politiku zbog ukupne potrošnje javnog sektora, piše Večernji list.
'Ako to ne shvate relevantne strukture (Vlada), bit ćemo prinuđeni zvati MMF, što nije dobro rješenje', smatra Rohatinski.

'Zahtjevi koje bi u tom slučaju MMF postavio pred Hrvatsku ne bi u suštini bili u ničemu različiti od onoga za što i sami znamo da je u takvim situacijama potrebno poduzeti da bi se očuvala eksterna likvidnost zemlje. Potreba da nam to propiše MMF kada više nema drugog izlaza, umjesto da to unaprijed sami učinimo i time spriječimo eskalaciju problema, ne bi se mogla shvatiti kao primjer odgovornog djelovanja nosilaca najveće ekonomske politike' -objašnjava Rohatinski.

Rohatinski je ustvrdio kako će godišnji pad BDP-a po svemu sudeći biti veći od 4,5 posto, kako su do sada prognozirali u HNB-u.

Također, na okruglom stolu Kriza i okviri ekonomske politike profesor Božidar Jelić založio se za povećanje PDV-a na 23 ili 24 posto, kao i povećanje poreznih stopa za najveće dohotke.