podaci za 4. tomjesečje

HNB: Usporio dugogodišnji trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope

01.03.2022 u 12:19

Bionic
Reading

Usporio je dugogodišnji trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS), pokazali su podaci za četvrto tromjesečje 2021. godine koje je u utorak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Od 24 indeksa NRS-a, u četvrtom lanjskom tromjesečju smanjilo se njih šesnaest, sedam ih je ostalo na razini od prije tri mjeseca a jedan se povećao za jedan bazni bod (0,01 postotni bod).

Svi indeksi koji su zabilježili pad smanjili su se za samo jedan bazni bod, uz izuzetak dolarskog indeksa (12M NRS3 USD) koji se smanjio za dva bazna boda, to jest 0,02 postotna boda.

Kada se gledaju dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima - šestomjesečni NRS-ovi vezani uz euro i kunu, kunski se smanjio za 0,01 postotni bod, dok je eurski ostao nepromijenjen, tako da se vrijednost ova dva indeksa izjednačila na razini od 0,09 posto, napisali su iz HNB-a.

Inače, središnja je banka početkom 2020. godine preuzela od Hrvatske udruge banaka (HUB) izračun i redovitu objavu nacionalne referentne stope (NRS), koja ponajprije služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u ugovorima o potrošačkim kreditima.

NRS je implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima.

HNB izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje središnja banka redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka.

NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje, podsjetili su iz HNB-a.