važno pojašnjenje

Klijenti Sberbanka ne mogu do iznosa od 7280 kuna, HNB objavio koliko novca smiju podići u poslovnici, a koliko na bankomatima

28.02.2022 u 11:20

Bionic
Reading

Iako je objavljeno da građani danas i sutra iz Sberbanka mogu povući 7280 kuna, limit na podizanje gotovine bitno je manji, objavio je HNB na Facebooku. U HNB-u pojašnjavaju da građani mogu podići najviše do 4000 kuna u poslovnici, najviše 2000 kuna na bankomatu te najviše 1280 kuna za kupnju na POS uređajima

HNB-ovu objavu prenosimo u cijelosti:

Zbog naglog narušavanja likvidnosti Europska središnja banka (ESB), koja izravno nadzire ovu banku, danas 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti.

U skladu sa svojim mandatom, ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje. Moratorij će trajati do utorka 1. ožujka do 23:59:59 sati.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes.

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna.

Prema priopćenju Sberbank Hrvatska, za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna i to na sljedeći način:

  • najviše do 4000 kuna mogu podići u poslovnici
  • najviše 2000 kuna na bankomatima te
  • najviše 1280 kuna za kupnju na POS uređajima.

Podsjećamo da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci.