SJEDNICA SAVJETA

HNB: Snažan rast kunskog kreditiranja

12.10.2016 u 17:03

Bionic
Reading

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na današnjoj je sjednici razmotrio recentna gospodarska i novčana kretanja te usvojio Projekciju monetarne politike za razdoblje od 2016. do 2019. godine, priopćio je HNB u srijedu

U drugom tromjesečju 2016. rast gospodarske aktivnosti bio je sličnog intenziteta kao na početku godine te je na godišnjoj razini realni BDP povećan za 2,8 posto, što je znatno povoljnije od očekivanja, kažu u HNB-u.

Dodaju kako dostupni podaci za treće tromjesečje upućuju na daljnji rast BDP-a, što je u velikoj mjeri povezano s dobrim ostvarenjima u turističkoj sezoni, zbog čega bi, na razini cijele godine, realni rast BDP-a mogao biti viši nego što je projicirano u srpnju.

Nastavljen je i rast broja zaposlenih i smanjenje nezaposlenosti. Na području javnih financija je, zahvaljujući povoljnoj dinamici prihoda, ostvareno zamjetno smanjenje fiskalnog manjka, a u uvjetima niskih cijena energenata i drugih sirovina te prigušene inflacije u euro području domaća inflacija zadržala se na negativnim razinama, kažu u HNB-u

'HNB je', kako se navodi, 'u takvim uvjetima nastavio voditi ekspanzivno usmjerenu monetarnu politiku uz zadržavanje stabilnosti tečaja, što je pridonijelo daljnjem poboljšanju uvjeta domaćeg financiranja i usporavanju dinamike razduživanja nefinancijskih poduzeća i stanovništva'.

Pritom je ostvaren rast plasmana banaka privatnim poduzećima te snažan rast kunskog kreditiranja svih domaćih sektora, čemu su pogodovale strukturne repo operacije HNB-a, kažu u HNB-u.