RUPA U STATISTICI

HNB nema podatke o kretanju kamatnih stopa na švicarce

23.10.2013 u 08:11

Bionic
Reading

Pokušavajući izračunati učinke Linićeva zakona na dužnike koji su uzimali kredite u švicarcima u različitim razdobljima, u HNB-u smo zatražili podatke o kretanju kamatnih stopa otkad su prvi put plasirani krediti u švicarcima, no oni začudo, uz brojnu statistiku koju vode, te podatke nemaju

Oko sto tisuća dužnika doživjelo je zbog paralelnog rasta tečaja i kamatnih stopa drastičan rast kreditnih rata. Kako bi ublažio ovaj ekonomski i politički problem, ministar financija Linić odlučio je zakonskim izmjenama natjerati banke da snižavanjem kamatnih stopa preuzmu dio rizika i transparentno definiraju strukturu promjenjivih kamatnih stopa. Kako bi izračunaliefekte zakonskih izmjena na mjesečne otplate, u HNB-u smo zatražili podatke o kretanju kamata na švicarce, i doznali da raspolažu samo podacima unatrag tri godine.

'Hrvatska narodna banka raspolaže podacima o kamatnim stopama na kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima od 2011. do danas. Trenutačno je u tijeku priprema podataka za objavu u službenim publikacijama, s kojom bismo trebali uskoro započeti', odgovorila je Dejana Rebernik iz Ureda za odnose s javnošću HNB-a.

Krediti u švicarcima na tržištu su značajnije prisutni od 2004., a najveći je broj plasiran je od 2006. do 2008. S obzirom na to da se 'drama' s kreditima u švicarcima događala prije 2011., upitali smo HNB hoće li možda naknadno od banaka tražiti podatke o visini kamata na švicarce.

'HNB već dulje vrijeme priprema uvođenje sustava koji, uz primjenu nove metodologije, omogućava vrlo detaljan pregled statistike kamatnih stopa, no ne podrazumijeva unošenje povijesnih podataka. A prikupljanje povijesnih podataka izvan navedenog sustava, po drugačijoj metodologiji, generiralo bi podatke koji nisu usporedivi s novima', odgovorili su.

U statistici centralne banke sada se mogu tako pronaći samo prosječne kamatne stope za kredite odobrene u eurima, no ni ti podaci nisu od velike koristi, jer nisu sortirani prema tome jesu li dodijeljeni stanovništvu ili poduzećima, nego samo po kriteriju dugoročnosti ili kratkoročnosti. Kretanje kamatnih stopa na kredite s valutnom klauzulom dano je zbirno, a kolona švicarci još uvijek stoji prazna. Kako u HNB-u sada vole isticati da su upozoravali na opasnost 'švicarca', iznenađuje njihova ležernost u skupljanju podataka o tim kreditima.