ODGOĐENA ODLUKA

HNB ne zna jesu li Švaljek i Lovrinčević u sukobu interesa

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.11.2009 17:08
  • Objavljeno 18.11.2009 u 16:00
HNB

HNB

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Savjet Hrvatske narodne banke odgodio je konačno odlučivanje o statusu svojih članova Sandre Švaljek i Željka Lovinčevića imenovanih u Gospodarski savjet Vlade, uz obrazloženje da još ne raspolažu saznanjima potrebnim za donošenje nesporne i čvrsto utemeljene odluke radi li se o sukobu interesa

Savjet HNB-a razmotrio je i pitanje pravnog položaja svojih članova Sandre Švaljek i Željka Lovrinčevića, u kontekstu njihovog najavljenog imenovanja u Gospodarski savjet Vlade RH.

Na temelju javnosti prezentiranih informacija pojavila se dilema je li takvo imenovanje oprečno Zakonu o Hrvatskoj narodnoj banci, kojim se neovisnost središnje banke jamči i odredbom da 'članovi Savjeta HNB-a ne mogu, uz ostale, biti osobe koje na neku drugu dužnost imenuje Hrvatski sabor ili Vlada Republike Hrvatske, ili se radi o bitno drukčijem karakteru, načinu i djelokrugu rada gospodarskih savjetnika, u vidu neformalnih i neinstitucionaliziranih osobnih konzultacija premijerke o mogućim načinima rješavanja aktualnih ekonomskih problema, bez ikakve izravne povezanosti s donošenjem konkretnih odluka u Vladi RH'.

U nedostatku bilo kakve službene obavijesti ili dokumenta, a s obzirom na to da ni članovi najvišeg tijela središnje banke o kojima je riječ zasad nisu mogli pružiti određenije informacije u tom smislu, Savjet HNB-a odlučio je odgoditi svoje konačno očitovanje, dok ne bude raspolagao saznanjima potrebnim za donošenje nesporne i čvrsto utemeljene odluke radi li se o sukobu interesa, zabranjenom po slovu i duhu Zakona o HNB-u.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio aktualna novčana i gospodarska kretanja te prihvatio izvješće o radu središnje banke u prvom ovogodišnjem polugodištu.

Savjet HNB-a suglasio se s imenovanjem Gordana Milera članom uprave Societe Generale - Splitske banke d. d., Split, Ante Babića predsjednikom, te Zdravka Zrinušića, članom i zamjenikom predsjednika, a Christiana Panjol -Tuflije članom uprave Štedbanke d. d., Zagreb, kao i Natalije Jambrečić članicom uprave Vaba banke d. d., Varaždin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!