CRNE PROGNOZE

HNB: Lanjski prihodi od turizma teško će se ponoviti

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.01.2012 10:32
  • Objavljeno 12.01.2012 u 10:23
morske orgulje zadar turizam

morske orgulje zadar turizam

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Godišnji rast prihoda od turizma u 2011., sudeći prema ostvarenjima u glavnoj sezoni, mogao bi biti 6,7 posto, no takav se rast prihoda u ovoj godini vjerojatno neće ponoviti jer hrvatskom turizmu neće pogodovati sve izraženija nesigurnost na glavnim emitivnim tržištima eurozone ni očekivano slabljenje potrošnje, projekcije su Hrvatske narodne banke (HNB) iz njenog najnovijeg Biltena

Iz HNB-a u vezi hrvatskog turizma prognoziraju i da se ove godine, uz zadane turističke kapacitete i bez većih ulaganja, ne može očekivati ni da će fizički pokazatelji u turizmu (dolasci, noćenja) moći osobito brzo rasti.

Prema ranije objavljenim preliminarnim podacima HNB-a, prihodi od turizma (segment putovanja u platnoj bilanci koji se odnosi na strane turiste) u trećem su tromjesečju prošle godine iznosili 4,17 milijardi eura, što je za 302 milijuna eura ili 7,8 posto više nego u istom tromjesečju 2010.

Po tim podacima, prihodi od turizma za prvih devet mjeseci prošle godine iznosili su 6,05 milijardi eura, što je porast za 386,5 milijuna eura ili za 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2010.

Cijela 2010. je po podacima HNB-a donijela prihode od turizma u iznosu od 6,23 milijarde eura, pa ako bi se uzela u obzir prognoza HNB-a da će prihodi od turizma za 2011. porasti 6,7 posto, to bi značilo da će iznositi oko 6,67 milijardi.

Za nešto malo viši postotak, odnosno za 8 posto, prošle je godine, po prvim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji se odnose na Jadran i Zagreb, porastao broj dolazaka stranih turista u Hrvatsku. Došlo ih je 9,9 milijuna, dok su s 58,4 milijuna noćenja strani turisti ostvarili porast od 7 posto u odnosu na podatke HTZ-a za 2010.

Brojem dolazaka i noćenja strani turisti u ukupnim fizičkim pokazateljima u hrvatskom turizmu imaju udjel od gotovo 90 posto, što je uobičajeni udjel zadnjih desetak godina.

U svom nedavnom prvom susretu s novinarima novi ministar turizma Veljko Ostojić kazao je kako se ove godine u hrvatskom turizmu očekuju fizički pokazatelji najmanje kao i prošle godine, ali da bi oni, kao i prihodi od turizma, mogli biti i veći.

Po podacima HNB-a financijski najuspješnija odnosno rekordna turistička godina po prihodima od turizma bila je 2008. godine, kada je taj prihod iznosio gotovo 7,5 milijardi eura. Taj se prihod u 2009. smanjio na 6,38 milijardi eura, a u 2010. na 6,23 milijarde eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi