čuvaju se rezerve

HNB s ECB-om dogovorio razmjenu valuta vrijednu dvije milijarde eura

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2020 14:52
  • Objavljeno 15.04.2020 u 14:52
Kune i euri - ilustracija

Kune i euri - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Hrvatska narodna banka (HNB) dogovorila je s Europskom središnjom bankom (ESB) uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap, koji omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura, izvijestili su u srijedu iz HNB-a. Hrvatska središnja banka dogovorila je s ESB-om uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap (engl. swap line), koji će joj stajati na raspolaganju u slučaju potrebe, navodi se u priopćenju.

'Valutni swap omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Njime će, bude li potrebno, HNB moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama', kažu iz središnje banke.

HNB će informirati Europsku središnju banku o upotrebi likvidnosti u eurima stečene kroz valutni swap. Valutni ugovor o razmjeni bit će aktivan do 31. prosinca 2020. godine, a po potrebi ga je moguće i produžiti, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Inače, kako bi očuvala stabilnost tečaja kune, središnja je banka u ožujku održala pet deviznih intervencija, u kojima je bankama prodala ukupno gotovo 2,25 milijardi eura. Osim toga, HNB je od 19. do 30. ožujka sedam puta prodao devize izravno poslovnim bankama izvan aukcije u ukupnom iznosu od 282 milijuna eura, objavila je središnja banka u mjesečnom biltenu objavljenom krajem prošlog tjedna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!